Almedalen – meningslöst sommardagis för politiker eller värdefull mötesplats för idéburet?

Min gode vän och förebild Bengt Göransson (fd Kulturminister, nu vass debattör och stolt vaktmästare i ett av IOGT-NTO:s ordenshus) tycker att Almedalsveckan är förfärlig och poänglös. Han åker inte ens dit. För mig är det tvärtom en vecka fylld av spännande diskussioner, samtal, debatter och möten. Almedalsveckan laddar mina batterier som jag behöver i mina idéburna engagemang resten av året.

Jag kan gärna ge Bengt Göransson rätt i att Almedalsveckan kanske inte platsen om man vill nå ut effektivt med ett budskap, eller ens om man vill synas. Det är 1 800 seminarier i år, som slåss om uppmärksamheten! 

Men det går inte att komma ifrån att Almedalsveckan har utvecklats till att bli Sveriges största politiska mötesplats. Alla arrangemang under veckan är kostnadsfria och öppna för alla. Det är häftigt att se när en av våra ideellt arbetande medlemmar inser att hon står bredvid en minister på ett seminarium, och spontant kan börja prata om ett bra uteliv för unga med henne. Eller när folk väller in på IOGT-NTO:s glassmingel en sen, ljum kväll och tycker att det är mysigare än näringens trötta rosémingel. Närheten till våra politiker är något unikt för Sverige, och under Almedalsveckan är de ännu närmare.

Men hur gör man då? Gå på de seminarier du tycker verkar bra, och lyft de frågor du brinner för. Boka själv (det behövs ingen PR-byrå!) in möten med folk du vill träffa. Och om du är en del av en organisation, så ta tillfället i akt att göra det oväntade, med hjälp av vanligt hederligt folkrörelsearbete. Det var underbart häromåret när ett politiskt parti hägnade in en del av själva Almedalen och serverade alkohol under parollen ”Drömmen om Gårdsförsäljning”. En minister höll tal och försäkrade att ”detta kommer att bli problemfritt. Vi vill visa att Gårdsförsäljning kan fungera utan problem med åldersgränser och annat”. Två minuter senare såldes alkohol till en 16-åring i vårt ungdomsförbund, UNF. Och tusentals flygblad mot gårdsförsäljning hade trycks upp och delats ut inom någon timme.

Om media skrev? Jepp.  

Så visst kan man nå ut. Särskilt om vi jobbar som vi brukar, men många människor som vill förändra världen.

Men glöm för allt i världen inte heller att äta saffranspannkaka med någon klok snygging, eller kasta sten i havet en stund. Det är alltid fint väder i Visby under Almedalsveckan. Och rosor och lavendel blommar.

Är du hemma hos dig är det roligt om du följer oss på nätet!

För varje dag växer Almedalsveckans program som du hittar under rubriken Program/kalendarium. Från och med den 1 juli finner du alla programpunkter i Almedalsveckans officiella programtidning.

Du kan också skräddarsy ditt eget program genom att välja ut de programpunkter du tycker är särskilt intressanta. Gå in under rubriken Mitt eget program och registrera dig som besökare.

Annonser
Det här inlägget postades i Politiskt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s