Självhjälpshjortron

Man kan läsa självhjälpsböcker. Man kan också gå på myren, om man har tillgång till den.

I år går vi tre generationer på myren. C som är 14 är skeptisk men han har det förstås i generna och går all in. Snart gör han en egen variant av Teddybears klassiker och sjunger ”I’m a hjortronpicker yes I am. And I look so fucking good”. Med sin morfar smider han planer på att bygga en björnattrap och ställa vid bilen för att hålla konkurrenterna borta. Lillebror kliver runt i beppehatt och solglasögon och vrålar ”big size” när han hittar hjortron av större kaliber. Deras morfar undrar varför de måste prata så mycket engelska och de tittar tillbaka på honom och se’n på varann och suckar i samförstånd.

Det är äntligen sommar i Sollefteå. Kristinas köksbord har hägrat. Och att läsa Tidningen Ångermanland i morgonsolen på pappas förstukvist, men helvetesjävlarstarkt kaffe i den extra stora koppen. Och att springa i militärens gamla, mjuka motionsspår. Men framför allt har Myren hägrat. Den som man går långsamt omkring på, timme efter timme. Lommen skriker, stövlarna kippar. Hinken fylls av hjortron. Eller myrbära, som vi säger. Eller snåttrern, ännu längre norrut. Tankarna hoppar mellan tuvorna i myren. Man kan prata om det som är viktigt. Eller hålla tyst i samförstånd. När man är lagom hungrig åker den osannolikt slita ryggsäcken, en julklapp från Sollefteå kommun till Far under tidigt 80-tal, fram och ut kommer havrekaka, helvetesjävlarstarkt kaffe och surdegsbröd med tjocka lager messmör.  

Jag kanske kommer tillbaka till stan om nå’n vecka. Då har själen kommit ikapp. Och hjortronsylt är kokad som räcker hela vintern. Det är vad jag kallar un bon plan.

Annonser
Det här inlägget postades i Personligt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s