Nu har Framtidsrådet en egen ankringsplats i molnet

…nämligen på Framtidsrådets blogg.

Bakgrund

Under våren 2012 har några personer som på olika sätt är engagerade i idéburna organisationer träffats för att prata framtidsfrågor. Samtalet om framtiden är ständigt pågående inom civilsamhället och i många olika former. Just detta samtal kom igång som ett svar på det som sker i Framtidskommissionen, men Framtidsrådet står helt fritt från denna. Initiativtagare till vårt samtal är Anna Magnusson, ordförande för KFUM.

Det var fullt hus i Almedalen när vi samlades för att prata Framtidsrådet. Många skrev upp sig på en e-postlista, och de kommer att bli kontaktade inom kort. Hör av dig om du vill vara med! Framtidsrådet kommer också att lyftas på MÖTET i helgen.

Syfte Framtidsrådet är ingen organisation, inte heller ett nätverk. Framtidsrådet vill vara ett samtal, och bjuder in alla som vill vara med. Fokus är idéer och samhällsvisioner, inte hur den idéburna sektorn skall organiseras.

Samtalen i Framtidsrådet syftar till att visa på civilsamhällets styrka, betydelse och storhet i samhället. Syftet är även att representanter från civilsamhället ska lyfta blicken och tillsammans föra dialog kring förutsättningar för engagemang, legitimitet och idéer för civilsamhället i framtiden. Vi ser också att vi med hjälp av samtalen inom Framtidsrådet kan

–          hitta nya vägar för påverkan

–          lära känna varandra mer i sektorn

–          sprida mer kunskap om idéburet

–          bli bättre på att samtidigt göra skillnad praktiskt, och påverka politiskt

–          samla vår kunskap om vad som fungerar och inte

–          använda vår kollektiva utvecklingskraft

–          koppla forskning till praktik

–          kräva generella strukturella insatser utifrån ovanstående

Mål

–          Förhoppningen är att dialogen och samtalet ska formulera vilka utmaningar vi står inför, och utifrån det forma samhällsvisioner.

–          Ett möjligt mål är också en rapport från samtalen, där vi presenterar möjligheter för samhället och hur vi gemensamt når dit

–          Dialogen och processen är beroende av de resurser som det organiserade civilsamhället kan frigöra till detta samtal.

Ett möjligt upplägg för Framtidsrådet

De olika arrangemang och möten som sker inom ramen för detta samtal sammanställs och länkas till det kommunikativa nav som är hemsidan (se ovan).

Ett tänkbart upplägg under året vore att olika idéburna aktörer (studieförbund, paraplyorganisationer m fl) åtog sig att vara värdar för olika aktiviteter under Framtidsrådets flagg.

Exempel på framtidsutmaningar

I Almedalen samlades en rad organisationsföreträdare för att diskutera vilka man såg som framtidens utmaningar för den idéburna sektorn. Här är några, högt och lågt, konkret och abstrakt:

–          Civilsamhällets roll i framtiden – vilken skall den vara?

–          Delaktighet. Hur når vi dem som inte finns i vår gemenskap idag?

–          Hållbar utveckling i ett socialt perspektiv

–          Infrastruktur för civilsamhället

–          Ungdomsarbetslösheten – lösningar?

–          Omvärldsanalys – hur blir vi bättre på det?

–          Relevans – har vi det?

–          Vägar att lyfta våra idéer och tankar över själva verksamheten ibland,

–          Sätt att stötta varandras idéer och verksamhet bättre

–          Sätt att låta våra organisationers hjärtefrågor bäras av andra

–          Rädslan för att bara bli en serviceleverantör till välfärden

–          Risken att vi får en roll där vi förväntas stå för samverken mellan olika myndigheter

 

Exempel på framtida möjligheter för samhället

–          Den generationsöverskridande befolkningen: I Sverige finns det en oroande generationssegregering. I arbetet med att skapa förtroende, tillit och gemenskap i samhället är mötet av största vikt, inte minst mötet mellan generationer. I civilsamhället möts generationer på lika villkor som engagerad medlem. Samtidigt finns en demografisk utmaning med en åldrande befolkning för ett hållbart samhälle behöver byggas och alla generationers behov tillgodoses.

–          Makten tillsammans: Genom civilsamhället skapas ansvartagande samhällsbärare. De tar ansvar för det lokala samhället och omgivningen. Civilsamhället är med och formar aktiva medborgare. Den demokratiska verkligheten upplevs.

–          Idéburen tillväxt: Den idéburna utvecklingen ska främjas oavsett i vilken form den tar uttryck i, t.ex. kooperativ, ideell eller företagsform. Inom den offentligt finansierade välfärden kan dessa verksamheter på allvar erbjuda alternativ och särarter som berikar medborgare.

–          Likabehandling och mångfaldens storhet: I ett framtida samhälle är det av stor vikt att alla i Sverige får lika förutsättningar att utvecklas till sin fulla potential. Det är först när lika förutsättningar infinner sig som personer kan utvecklas på olika sätt, åt olika håll. Ett samhälle med mångfald berikar oss och stärker oss.

Annonser
Det här inlägget postades i Politiskt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s