Det här tycker jag och Dilsa Demirbag Sten skulle behövas. Nu!

….för att skapa mer och bättre engagemang i den idéburna sektorn. Hon och jag skriver tillsammans med andra i en debattartikel i Dagens Samhälle idag:

Det behövs inga utredningar för att förstå vad som stimulerar engagemanget i den ideella sektorn. Kampanjen Volontärlöftet, som startade i sociala media har på kort tid fått svenska folket att lova över 200 000 timmar till den ideella sektorn, visar att det inte är något fel på viljan att engagera sig.Den ideella sektorn har alltid haft en stor och viktig roll i att utveckla välfärden. Många av de saker vi i dag förknippar med den svenska modellen – folktandvård, färdtjänst, bibliotek – har startats av ideella organisationer och senare tagits över av det offentliga. Men sektorn har också haft en viktig roll att spela som demokratiskola. Från att barnen lär sig samarbeta på fotbollsplanen i den lokala fotbollsklubben till att förstå kraften i att alla har en röst för att påverka hur organisationen ska agera för att nå det gemensamma målet.

När staten finansierade byggandet av järnvägar och kanaler under 1800-talet markerade det en ny syn på statens ansvar. Där fokus tidigare i huvudsak legat på att finansiera ett gemensamt försvar, bedriva finanspolitik och upprätthålla gemensamma regler, sågs den gemensamma infrastrukturen som ett projekt som inte gynnade enskilda medborgare men som kom alla till gagn och det sågs därför naturligt att det gemensamma, staten, skulle finansiera det. Principen har bestått under snart två hundra år och när beslutet om att bygga bredbandsnät för att nå alla svenskar togs för några år sedan togs beslutet utifrån samma ideologiska grund.

För ett drygt decennium sedan konstaterade Harvardprofessorn Robert Putnam att demokratiskolan kunde vara hotad då allt färre engagerade sig i bowlingföreningar, församlingar eller ideella organisationer. Hans oro gällde primärt USA men den negativa utvecklingen speglas i andra länder, däribland Sverige. Både forskare såväl som politiker har oroat sig över utvecklingen sedan dess, särskilt över ungas uppenbara ovilja att engagera sig som medlemmar i allahanda organisationer. Som en effekt har många länder finansierat olika satsningar för att underlätta att hitta frivilliguppdrag att engagera sig i, särskilt för unga.

Läs hela debattartikeln här.

Och, framför allt: Vad tycker DU?

Annonser
Det här inlägget postades i Politiskt. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Det här tycker jag och Dilsa Demirbag Sten skulle behövas. Nu!

  1. Åsa skriver:

    Tack Anna med flera för en bra debattartikel

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s