Ingen gårdsförsäljning enligt utredningsförslaget

Ekot rapporterar att regeringen nu beslutat att det inte blir någon så kallad gårdsförsäljning av alkohol enligt det utredningsförslag som kom för två år sedan:

Många gårdsproducenter av vin och öl har hoppats på en möjlighet att sälja direkt till besökare. Men enligt barn och äldreminister Maria Larsson är regeringen enig om att det inte skulle vara möjligt att behålla Systembolagets monopol om den föreslagna gårdsförsäljningen infördes.

– Problematiken är att det ur EU-rättslig synvinkel och det säger då bland annat justitiekanslern i sitt remissvar inte är förenligt att ha den typen av gårdsförsäljning tillsammans med systembolaget och det gör att vi inte kommer gå vidare med det här förslaget.

Enligt Maria Larsson hade samtliga fyra regeringspartier gärna sett att det gick att införa gårdsförsäljning. Men eftersom regeringen gör bedömningen att det inte går att kombinera med Systembolagets monopol på försäljning av alkohol kommer det inte att genomföras.

Maria Larsson säger dock att gårdsförsäljningen som fråga ska fortsätta att beredas i regeringskansliet för att se om någon annan lösning kan finnas.

Däremot kommer man att inleda ett försök med hemleverans från Systembolaget. Maria Larsson säger till Ekot:

– Vi vill låta Systembolaget under hösten starta en försöksverksamhet med hemtransport av varor. Det blir en försöksverksamhet för att se att Systembolaget på vanligt sätt kan upprätthålla ålderskontroll och inte sälja till personer som har ett alkoholproblem och så vidare.

Regeringspartierna har nu kommit överens om att Systembolaget ska tillåtas börja med hemleverans av alkohol. Vilka områden som blir försöksområden är ännu oklart.

Enligt Maria Larsson kommer försöket att utvärderas noggrant och hon tror inte att det innebär någon stor risk för personer som har alkoholproblem.

– Tanken är att det här ska kunna fungera på precis samma sätt som försäljning i en vanlig butik gör, med upprätthållande av de regelverk och det sociala ansvar som Systembolaget är bärare av.

Läs hela Ekots artikel här

Annonser
Det här inlägget postades i Politiskt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s