Tack, Maria Larsson!

Idag kom beskedet att regeringen inte kommer genomföra förslaget om  gårdsförsäljning. Jag välkomnar beslutet och gläds åt att regeringen förstått problemen med förslaget. Beslutet att lägga det i papperskorgen  har säkert kostat en hel del, och jag vill tacka Maria Larsson och andra som har tagit fighten.

Hon och övriga regeringen har genom det här beskedet visat att gårdsförsäljning inte är möjlig att genomföra utan att hota Systembolaget. Man har också lyssnat till opinionen:

Svenska folket tycker det är helt ok att vi har ett monopol: Att vi håller de privata vinstintressena borta från detaljhandeln, eftersom vi vet att det gör att så många färre drabbas av alkoholens baksidor.

När förslaget kom förstod vi snabbt att det inte skulle kunna gå att genomföra. Utredningen skulle ge ett förslag på hur lokala gårdar skulle kunna sälja sin egen alkohol men det som presenterades var en möjlighet till att öppna butiker var som helst och ett krav på att sälja flera producenters alkohol.

En av de största farhågorna med utredningens förslag har varit, vilket många tunga remissinstanser tagit upp, att gårdsförsäljning, i ett EU-rättsligt perspektiv, inte är förenligt med Systembolagets monopol.

Företrädare för regeringspartierna har gång på gång sagt att man inte kommer införa gårdsförsäljning om det hotar Systembolaget. Nu har de lagt handling till de orden och det ska de ha en eloge för.

Annonser
Det här inlägget postades i Politiskt. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Tack, Maria Larsson!

  1. Ping: Dagens alkoholpolitiska nyheter | levlivetmedlinda

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s