I rörelse med Boye

Jag och tonårssonen talade om Karin Boye igår. De hade läst henne i skolan. Först hade alla stönat över att de skulle tvingas läsa poesi, men sen var de fast – från hipsters till emo-pandor och orpon. 

C tyckte att hennes dikt I rörelse var så bra att hans punkband NanoKV ville översätta den till engelska och tonsätta den som en trashmetallåt. Det tror jag Boye skulle ha gillat!   

Hur många generationer av sökande unga människor har Karin Boye inte hunnit trösta och hjälpa? Det hon skrev har varit något att hålla i sedan hon debuterade med Moln  1922, även om hon själv försvann redan i början av fyrtiotalet.

Den mätta dagen, den är aldrig störst.
Den bästa dagen är en dag av törst.

Nog finns det mål och mening i vår färd –
men det är vägen, som är mödan värd.

Det bästa målet är en nattlång rast,
där elden tänds och brödet bryts i hast.

På ställen, där man sover blott en gång,
blir sömnen trygg och drömmen full av sång.

Bryt upp, bryt upp! Den nya dagen gryr.
Oändligt är vårt stora äventyr.

Björn Julén, som var Karin Boye-Sällskapets ordförande 1989-1999, skriver på sällskapets hemsida:

Karin Boyes lyrik handlar egentligen om ganska enkla saker – hur man borde leva och hur man lever. Den handlar om smärtan i det ofullkomliga, när man ville vara fullkomlig. ”Ja visst gör det ont” säger hon i en av sina mest citerade dikter. Det gör faktiskt ont, just för att ingen levande någonsin kan vara den hon vill vara. Men just i denna ofullkomlighetens smärta var det som hennes dikter blev till. Många av dem är kärleksdikter, där hon vill så mycket mer än det hon med sina ord når fram till. Andra av hennes dikter handlar på ett liknande sätt om öppenhet, rättvisa och klarhet. ”Drabbad av renhet” är en formel för hennes ständiga försök att förstå den gåta som det motsägelsefulla livet gett henne erfarenheter om. Det finns ingen renhet i livet – den finns kanske i konsten, i dikten, där hon ville ”måla en träsked så / att människor anade Gud”.

Att första gången möta Karin Boyes dikter är därför att få en kunskap om kluvenheten mellan att vilja och att vara. Hennes ord är ofta mycket vackra, hennes dikter vibrerar av en inre musik. Men bakom dessa vackra ord och denna musik anar man ständigt oron och kluvenheten – livet är aldrig så som det borde vara, verkligheten flyr drömmen och går sina låga vägar, fjärran från de moln hon i debutsamlingen beskrivit. Och det är just denna motsättning som ger hennes lyrik ett tidlöst liv. Vi som läser henne idag känner igen oss, på gott och på ont. Hon når ända fram till oss och in i oss med sin vackra och bittra insikt. Är det därför vi så öppet kan ta till oss hennes ord idag, ett halvt sekel efter hennes eget livs slut? Kanske är det vårt eget livs kluvenhet som gör henne till vår följeslagare, till en svensk klassiker”.

Annonser
Det här inlägget postades i Personligt. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till I rörelse med Boye

 1. Sara skriver:

  Vad menas med dikten, förståd inte så mycket av den, alltså vad är handlingen/motivet och temat med dikten?
  Tack på förhand :)

  • Anna Carlstedt skriver:

   Hej Sara! Roligt att du skriver! Man kan nog tolka dikten lite som man vill, men jag tänker att hon menar ungefär så här: att det är bra att ha ett mål med det man gör, men att det också är viktigt att ha roligt under tiden. Vi kanske inte vet vart livet tar oss, men förhoppningsvis blir det ett äventyr. Karin Boye tog ju sitt liv, men jag tycker själv att hennes texter ger tröst åt alla oss som går igenom jobbiga saker men ändå vill fortsätta leva.

 2. Ibtisam Abdallah skriver:

  Hej..jag förstår inte vad menar hon med Nog finns det mål och mening i vår färd –
  men det är vägen, som är mödan värd.
  mvh
  Ibtisam

  • Anna Carlstedt skriver:

   Hej! Jag är inte heller säker på vad hon menade. Kanske att det finaste är att kämpa med att nå ett mål? För att, när man nåt fram till målet, ibland kan kännas lite tomt? Och så verkar hon gilla äventyr!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s