Rapport från framtidskommissionen diskuteras

Regeringen tillsatte i somras den sk Framtidskommissionen.

Den leds av statsministern och består av partiledarna i regeringen samt nio personer som skall representera olika perspektiv och komma från olika delar av det svenska samhället.

Resultatet av Framtidskommissionens arbete presenteras i en rapport under våren 2013.

Kommissionen vill genomföra fyra sk framtidsutredningar.

Inom ramen för en av dem arrangeras ett seminarium den 9 november på Rosenbads konferenscenter. Jag har bjudits in att medverka som ordförande för IOGT-NTO men också för paraplyorganisationen Forum för idéburna organisationer med social inriktning. Men också för att jag tillsammans med Anna Magnusson, KFUM:s ordförande, i somras tog initiativ till ett samtal inom civilsamhällets organisationer, ett samtal vi kallar Framtidsrådet och där vi på vårt eget sätt lyfter framtidens utmaningar. Välkommen att titta in till oss på Framtidsrådets hemsida!

På seminariet den 9 november släpper regeringens kommission en delrapport, på spåret Rättvisa och sammanhållning

Såhär skriver framtidskommissionen om rapporten: I dag pågår omfattande förändringar i civilsamhället. Icke vinstdrivande organisationer tar större plats i välfärdsproduktionen. Gamla organisationer förlorar medlemmar medan nya verksamhetsformer och kanaler ger människor möjligheter att engagera sig på nya sätt. Detta tas upp i rapporten ”Framtidens civilsamhälle” som presenteras vid ett seminarium den 9 november.

Vid seminariet möts forskare och representanter för civilsamhället för att diskutera civilsamhällets framtid ”i ett land där nära 80 procent av den vuxna befolkningen är medlemmar i minst en förening och där 48 procent arbetar ideellt i minst en organisation”.

Alla tycks vara välkomna att delta:

Datum: fredagen den 9 november

Tid: 08:30-10:00

Plats: Rosenbads konferenscenter, Drottninggatan 1, Stockholm

Anmälan via e-post framtidskommissionen@primeminister.ministry.se senast onsdagen den 7 november.

Inbjudan för nedladdning

Medverkande

  • Tobias Harding, Linköpings universitet, författare till rapporten ”Framtidens civilsamhälle”
  • Göran Hägglund, socialminister och medlem i Framtidskommissionen
  • Hanna Hallin, Sektor 3, tankesmedja för det civila samhället
  • Omar Mustafa, Islamiska förbundet
  • Anna Carlstedt, IOGT-NTO & Forum för idéburna organisationer
  • Lars Trägårdh, professor i historia och medlem i Framtidskommissionen
  • Moderator: Charlotta Levay, ämnessakkunnig i Framtidskommissionen

Om Anna Carlstedt

Ubildningsledare på Stockholms universitet. Disputerade 2005 på fransk renässanslitteratur, som jag fortfarande gärna drömmer mig tillbaka till på min fritid: Då fortsätter jag forska lite, och skriva mycket. Hittills har det blivit fem böcker på Gidlunds förlag, om poeter, profeter, power-prinsessor och julmust... Har i mitt yrkesliv haft två spår: Det akademiska som forskare, lärare och ledare. Och det idéburna, där jag haft olika förtroendeuppdrag. Varit ordförande bl a för Svenska Röda Korset, Forum för idéburna organisationer med social inriktning och för IOGT-NTO. Ledde den statliga utredningen "En nationell samordnare för att värna demokratin mot våldsbejakande extremism". Kör helst Pontiac eller Ford Mustang, gillar att träna hårt och leda mjukt. Får energi och styrka av min brokiga, färgstarka flock och av alla modiga människor som försökt och försöker göra världen litet bättre för oss andra.
Detta inlägg publicerades i Politiskt. Bokmärk permalänken.

Lämna en kommentar