Är en Vit Jul fortfarande möjlig?

Kommer vädret vi har nu att vara i sex månader? Frågan ställdes på mitt jobb i morse av en misströstande kollega som flyttat hit från sydligare breddgrader. Jag svarade hurtigt att snart blir det snö, och då blir det roligt. Han såg skeptisk ut.

Själv vill jag gärna ha en vit jul, i dubbel bemärkelse.

Vi brukar säga att julen är barnens högtid och nu är det bara några veckor kvar. Men ungefär fyra barn i varje klass tycker att julen och jullovet är jobbigt eftersom deras föräldrar dricker för mycket. Och jularna behöver inte urarta för att barnen ska tycka att de är jobbiga. Även om pappa eller mamma inte blir jättefulla så märker barnen de där snapsarna och julölen på sina föräldrarnas beteende och det kan räcka.

Min barndoms jular präglades av osäkerhet om det skulle drickas för mycket. Det slipper jag nu, och mina barn också. För mig, och för cirka 10 procent av landets befolkning, är en nykter jul en självklarhet eftersom vi inte dricker alkohol oavsett tid på året. Vit Jul är en kampanj som vill få oss alla att fundera på hur mycket alkohol det egentligen behöver vara under själva julen, oavsett hur mycket vi brukar dricka annars. Det betyder mycket för alla barn om vi vuxna tänker efter litet: Skulle det kunna vara ok med julmust, alkoholfri öl och dito glögg?

Att en kampanj skapad av en 130-årig folkrörelse har fått nästan 80 000 fans på Facebook är helt fantastiskt och vi vet att många barn runt om i landet kommer att få en bättre och tryggare jul tack vare Vit Jul. Vi kommer att genomföra flera hundra aktiviteter. På kampanjens hemsida, www.vitjul.se, kan du ta ställning och bli ambassadör för Vit Jul – vilket redan tusentals  personer har gjort genom åren. Till de senare som valt att ställa upp hör Katerina Janouch och Babben Larsson.

Också i år kan du följa kampanjen på Facebook och  Twitter.

Någon skrev på Facebook att en nykter jul är en lika stark tradition för honom som gran, skinka och Kalle Anka. Börja med en ny tradition i år du med, eller fortsätt om du redan brukar fira en vit jul!

Annonser
Det här inlägget postades i Personligt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s