Att ha en vän

Varför är det så svårt att ta upp problemet med en vän eller anhörig som man märker dricker för mycket? Det har IQ – ett dotterbolag till Systembolaget  – försökt ta reda på. Och dessutom kommer de nu med tips på hur vi kan ta oss över tröskeln. IQ, som vill få oss att dricka både mindre och smartare (om vi dricker) har just nu en kampanj, som bland annat uppmärksammats i SvD och Metro. Kampanjen går under namnet Att ha en vän.  Jag tycker att IQ pratar om ämnet på ett riktigt vettigt sätt, och det är bra timing nu inför helgerna. Såhär skriver de på IQ:s hemsida:

I en nyligen genomförd undersökning svarade varannan svensk att de känner någon som de tycker dricker för mycket alkohol. 50 procent av dem uppger att de oroar sig för personen just nu. Trots att man känner oro uppger många att det är svårt att prata med personen om det.

Ju äldre man är desto enklare förefaller det enligt undersökningen att prata med någon som man upplever dricker för mycket alkohol. Men bland unga vuxna, den grupp som dricker mest alkohol i Sverige, anger knappt hälften att de pratat med personen.

På frågan varför det är svårt att prata med någon som dricker för mycket alkohol är den vanligaste anledningen att man inte vill lägga sig i, det kan bli en jobbig situation eller att man helt enkelt är rädd för reaktionen.

– Många av oss känner igen sig i att det kan vara svårt att prata med någon i vår närhet som vi vet dricker för mycket. Trots att vi ser problemet så tar det ändå emot att riskera att såra någon. Men genom att dela sin oro så har man ändå allt att vinna, säger Magnus Jägerskog, vd IQ.

Hur gör man då?
Från Alkoholhjälpen.se ges tre råd om man oroar sig för någon som man skulle vilja hjälpa;
1. Försök inte konfrontera eller övertala. Berätta istället att du är orolig och anledningen till oron. Även om personen förnekar att det finns ett bekymmer så har du sått ett frö.
2. Glorifiera inte alkohol genom att prata mycket om fester, krogkvällar eller roliga minnen från då ni druckit ihop. Prata istället om andra gemensamma intressen.
3. Föreslå inte att ni ska träffas över en öl eller på en fest. Föreslå istället saker där ni umgås utan att dricka alkohol.

Svenska folkets tips
Tittar man på de öppna svar som kom in i undersökningen så ser man att många tycker att det skulle underlätta om ämnet kom upp i media och om allmänheten skulle prata mer om det.

Undersökningen genomfördes av Novus på uppdrag av IQ under perioden 23 – 30 oktober 2012 och baseras på intervjuer med 1040 slumpmässigt utvalda svenskar, 16 år och äldre.

För ytterligare information:
Magnus Jägerskog, vd IQ, på telefon 070-227 70 35 alt magnus@iq.se

Annonser
Det här inlägget postades i Politiskt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s