Skall man bjuda sina tonåringar på alkohol hemma eller inte?

NEJ – tycker vi som skrev en debattartikel ihop om detta svåra ämne under helgerna. Förutom jag var det Maria Larsson (barn- och äldreminister), Sarah Wamala (generaldirektör på Statens folkhälsoinstitut), Bengt Svenson (rikspolischef) och Magdalena Gerger (vd Systembolaget).

I debattartikeln förklarar vi varför:

Inför och under helger märker polisen att antalet problem som är relaterade till alkohol ökar. Glöggkvällar, middagar och andra trevliga tillställningar avlöser nu varandra fram till trettonhelgen. Alkohol ingår ofta och många föräldrar får frågan från en tonåring: Kan inte jag få smaka?
I takt med att tonåringen närmar sig vuxen ålder kan det bli allt svårare att säga nej. Bara ett halvt glas kan väl inte skada?
Tyvärr stämmer det inte riktigt.
 
En ny Sifoundersökning visar att 37 procent av femtonåringarnas föräldrar tror att det inte påverkar barnens alkoholvanor om de får smaka alkohol hemma. Och 65 procent tror att de flesta ungdomar dricker oavsett vad deras föräldrar säger.
Att bjuda den egna tonåringen på en cider eller ett glas vin är inte att vara en schysst förälder, vad tonåringen än säger. Istället tyder forskningen på att ungdomar som bjuds på alkohol hemma börjar dricka tidigare, att de dricker mer och att de därmed utsätts för större faror i samband med drickande.
Den som på detta vis försöker lära ungdomar att hantera alkohol lär istället dem att dricka alkohol.
En undersökning från Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN, visar att var femte elev i grundskolans nionde klass minst en gång i månaden dricker alkohol motsvarande en hel flaska vin − vid ett och samma tillfälle. Det finns alltså skäl att fundera kring hur man på bästa sätt kan minska drickandet bland unga.
 
I Danmark, där en mer tillåtande attityd till ungdomsdrickande bland vuxna sammanfaller med högre tillgänglighet och lägre pris, är ungdomsdrickandet än mer utbrett. Till exempel visar en internationell undersökning bland skolelever att 69 procent av de danska 15−16-åringarna uppger att de varit berusade under det senaste året, medan motsvarande siffra för svenska ungdomar är 32 procent. Skånska föräldrar, möjligen påverkade av närheten till Danmark, bjuder sina femtonåringar på alkohol i klart större utsträckning än föräldrar i resten av landet. 39 procent av tonårsföräldrarna i Skåne har låtit sin femtonåring smaka på alkohol, att jämföra med 22 procent i landet som helhet.
Hur föräldrar förhåller sig till alkohol spelar stor roll. Föräldrar som vill motverka drickande bland minderåriga bör sätta upp tydliga normer och genom att göra gemensam sak med andra föräldrar i klassen eller bostadsområdet kan de sätta tydliga regler. Föräldrar som själva går in för festliga alternativ till alkohol fungerar som goda exempel. Att inom familjen prata om och diskutera alkoholens roll kan nyansera den bild som ungdomar får från andra håll. Och som förälder är det viktigt att förklara varför man inte tycker att ens barn ska dricka alkohol.
Bjud på uppmärksamhet på nyårsafton – inte alkohol.
 
Så långt debattartikeln. Jag bor själv ihop med en 14-åring så jag vet hur tufft det är. Denna nyårsafton väntade vi in det nya året tillsammans och njöt av fyrverkerierna över vår stad. Nästa år kan det bli på ett helt annat sätt. Men en fest i taget!
 
Passar på att önska alla mina bloggläsare ett riktigt fint 2013.
Annonser
Det här inlägget postades i Politiskt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s