Tack, Anders Carlberg för att du slog världen med häpnad

Det blev en dag av sorg och glädje. Begravningen efter Anders Carlberg har hållits i Sofia Kyrka som var fylld: Fylld av kärlek och flera hundra människor av alla färger, former och åldrar. Fryskyrkans Ulrica Stigberg gjorde begravningsgudtjänsten till en ljus stund som var för alla – för de skinheads som skickat en krans och för kulturministern, och för alla oss andra däremellan, som fått så mycket av Anders i stort och smått sedan han grundade Fryshuset 1984.

När Carlberg gick bort i början av januari var det en eldsjäl och entreprenör som lämnade oss. Han kunde vara riktigt besvärlig, vet alla som samarbetade med honom. Men vem av oss är inte en besvärlig människa? Det stormade ofta omkring honom, men så fick han också saker att hända. Stora saker.

Som Fryshuset skriver på sin hemsida: 

Anders har haft en särställning i det svenska samhället och inom politiken där han har varit en stark påverkare.

Anders har betytt väldigt mycket för många och historierna om honom har berättats i många år och kommer förmodligen aldrig att sluta berättas. Anders stod alltid på de utsattas sida och såg kraften hos unga. Han slutade aldrig tro på att kraften som finns inom oss kan bli konstruktiv och positiv hos alla om den bara får möjlighet att riktas åt rätt håll.

Anders lämnar ett stort tomrum efter sig. I värmen efter honom blir det allas vår uppgift att fortsätta tydliggöra människors likavärde och fortsätta arbetet med att inkludera de människor som idag står utanför vårt samhälle.

På begravningen berättade Ulrica Stigberg om Rita på Fryshuset. Hon hade sagt att ”om det inte finns en himmel så kommer Anders att bygga en åt oss”. Vad hon menade med det får vi tolka var och en för sig. Men det jag tar med mig av Anders Carlberg var hans bergfasta tro att saker går att ändra på: Hans sätt att få människor att tro på sig själva, på varandra och på idéer.

Anders Carlberg sa alltid:

Slå inte människor på käften. Slå dem med häpnad.

I en intervju som Anders gav Gustaf Berencreutz för en tid sedan fick han frågan:

Har du något budskap till en ung människa som mår dåligt och känner sig litet vilsen i livet, du som jobbat så många år med de här frågorna?

– Sök dig till sammanhang där du får nånting tillbaka är mitt varma råd.

Så enkelt och samtidigt så stort. Tack Anders. Vila lite nu!

Annonser
Det här inlägget postades i Personligt, Politiskt. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Tack, Anders Carlberg för att du slog världen med häpnad

  1. monica ståhl skriver:

    Så fint skrivet Anna!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s