”Bandyvin” – hur osexigt får det bli?

Jag gillar bandy. Det är ingen sport för veklingar. Särskilt gillar jag bandymålvakter som vill stå i ett alldeles för stort mål och få stenhårda bollar på sig samtidigt som de fryser häcken av sig. Det är nåt galet över det på ett sexigt sätt. Och nu är det bandy-VM på hemmaplan, där Sverige nu senast utklassade Kazakstan med 9-2. Och då kan du ändå tänka dig hur svår en bandymålvakt från Kazakstan måste vara att rå på.

Det som däremot inte känns så attraktivt är att det nu finns ett officiellt bandy-VM-vin. Sååå tråkigt. Om det åtminstone hade varit något att lägga i bandyportföljen, då hade jag sett en glimt i ögat hos innebandyförbundet och alkoholindustrin. Men bandy-vin?

Det är VM-arrangören IFK Vänersborg och Internationella bandyförbundets som gett sitt godkännande att låta en vinagentur sälja ett officiellt rött respektive vitt VM-vin…

Sportbladet ringde och frågade vad IOGT-NTO tyckte och inte helt otippat levererade jag följande pratminus:

– Det är jättetrist att bandyn inte tar ställning mot alkoholen.

– I många fall hänger idrotten nära ihop med alkoholindustrin, där är inte bandyn så mycket värre än många andra idrotter, säger Anna Carlstedt.

– Jag tycker det hade varit sexigare om bandyn vågat ta ställning mot alkoholen. Liverpool skippade Carlsberg, i Frankrike finns det en lagstiftning som förbjuder reklam för alkohol vid idrottsevenemang.

Sportbladets Michael Wagner frågar mig: Klarar inte väldigt många av att hantera att det finns ett ”VM-vin”?

– Det är klart att det är upp till var och en, men samtidigt är det vettigt om vi kan ha zoner i samhället där alkohol inte hör hemma, som i samband med graviditet eller bilkörning – och inom idrotten.

Riksidrottsförbundets ordförande Karin Mattsson Weijber är kortfattad i sin kommentar till Sportbladet::

– Beslutet är inte riktigt mitt i prick, men det är bandyförbundets arrangemang och de får uttala sig om hur de har resonerat. Vi har så många ungdomar och barn inom vår verksamhet och då tycker RF att det är viktigt att man inte framhåller alkohol, säger Mattsson.

Men IOGT-NTO köper inte RF:s svar:

– RF säger ju alltid att de inte kan påverka specialförbunden, men det är ju en väldigt märklig förklaring. Varför ska vi då ha en idrottsfederation överhuvudtaget om de inte har någon möjlighet att påverka sådana här saker?

Jag tycker att bra sport live är mycket roligare än vin. Vad tycker du?

Läs hela artikeln i Sportbladet här.

Annonser
Det här inlägget postades i Politiskt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s