Vart femte barn: Se människan, inte siffran.

Förbanna inte mörkret, tänd ett ljus istället och gör lite skillnad.

Flera hundra tusen barn i Sverige lever i familjer där alkohol och andra droger får ta för mycket plats: Där mamma och/eller pappa dricker så mycket att det blir svårt att klara både vardagen och relationerna i familjen. När myndigheterna skall sätta en siffra på detta brukar de räkna försiktigt och hamna på mellan 385 och 400 000 barn, som i Sverige lever hos föräldrar med riskabel alkohol- eller narkotikakonsumtion.

Det är, enklare uttryckt, vart femte barn i Sverige. Eller, uppskattningsvis, tre-fyra barn i varje klass. Många av dessa barn känner sig ensamma i sin situation, oroar sig mycket och en del far riktigt illa. Många hamnar i en situation där de ofta tar hand om sina föräldrar, istället för tvärtom.

Jag vet hur det kan vara eftersom jag var ett av barnen.

Vart femte barn har inget behov av att vi tycker synd om dem. Men de har behov av vuxna med civilkurage. Som visar att detta är något man kan prata om. Som visar att både barnet och föräldrarna har rätt att ha det bättre, och rätt till stöd och hjälp. Ju fler som vet om deras situation, desto större chans att någon ser de här barnen i tid.

Därför samlar vi som arbetar mot missbruk – många organisationer – våra resurser under en hel vecka, den 11-17 februari 2013. Vi genomför aktiviteter i hela landet för att visa att barnen är många. Det finns också mycket hjälp att få om vi kan hitta de här barnen.

Vi kommer att uppmärksamma frågan i media och sprida budskapet via Facebook, Twitter och i bloggar.

På sidan vartfemtebarn.com kan du ta del av kampanjmaterial, dela med dig av din egen berättelse och se vilka aktiviteter som genomförs där du bor. Om du vill veta mer om kampanjen eller hur du kan bidra får du gärna höra av dig med ett mail till info@vartfemtebarn.com.

Annonser
Det här inlägget postades i Personligt, Politiskt. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Vart femte barn: Se människan, inte siffran.

  1. Ping: Nej, vart femte barn far inte illa |

  2. Ping: Skymfa inte barnen! #vartfemtebarn | levlivetmedlinda

  3. Ping: Vart femte barn #blogg100 #vartfemtebarn | signerat || kjellberg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s