Dags för idrotten att göra slut med alkoholindustrin. Vad väntar man på?

”Alkohol och idrott hör inte ihop”. Är det bara en klyscha som jag och andra (t ex RF:s ordförande Karin Mattsson Weijber) upprepar fast den inte betyder något?

Det borde vara självklart: Att vara idrottskvinna eller -man handlar om att ta hand om sin kropp på bästa sätt för att kunna prestera det där lilla extra. Även vi vanliga dödliga som gillar att träna gör det oftast för att må bra och leva hälsosamt. Men om idrott är hälsa så är alkohol snarast ohälsa. Man springer inte fortare när man har druckit och styrketräning när man är bakfull är ingen bra idé. Att sen alkohol är en stor riskfaktor när det gäller cancer och att den ligger till grund för baksidor som missbruk, våld och andra samhällsproblem gör att det känns obegripligt hur den kunnat bli så starkt förknippad med en idrottsrörelse som står för en hälsosam livsstil och som vi uppmuntrar våra barn att bli en del av. Fotbollsspelare som är många ungas förebilder är på planen med ölmärken på ryggen och alkoholserveringar runt arenorna ses nästan som en självklarhet.

Men måste det vara så? Svaret är ett enkelt nej. Sverige har traditionellt sett varit i framkant när det gäller en alkoholpolitik med folkhälsan i fokus, men här ligger vi i bakkant om man ser sig om i världen. I Brasilien är alkoholservering på arenorna förbjuden för att man vill minska våld och bråk, även om det lutar åt att de tvingas häva det när Fotbolls-VM kommer dit och FIFA pressar på. I Frankrike har man länge haft totalförbud för all reklam och sponsring av alkohol kopplat till idrott. Fortsätter vi resan kommer vi till Australien där regeringen täckte upp ekonomiska förluster till olika idrottsförbund om de sa upp sina alkoholsponsorer.

I det här fallet sticker Sverige ut. Vi har alltid klappat oss själva om ryggen när det gäller vår alkoholpolitik, och visst, den har varit framgångsrik, men man kan inte bara leva på gamla meriter. Om vi fortfarande har en politik där folkhälsan är i fokus, och där idrott ska få fortsätta stå för hälsa, motion och ett brett lokalt föreningsliv för unga så måste vi på allvar se över alkoholindustrins grepp om idrotten. De som tjänar på det samarbetet är alkoholindustrin själva, ingen annan. Fråga barnfamiljerna som vill kunna se fotboll på läktarplats utan stök, eller poliserna som får rycka in vid ett derby, eller för den delen idrottarna själva. Vad är deras vinst?

Många tror att det är en omöjlig fråga att ta itu med, Björn Eriksson var senast ut när han släppte sin utredning om idrottsrelaterat våld. I den skriver han bland annat att han inte tror att man kan vrida tillbaka klockan. Men den hopplösheten är ogrundad. Det är bara att lyfta blicken och välja vart i världen man vill hämta inspiration. Frankrike, Brasilien eller Australien. Det är bara att sätta igång.

Annonser
Det här inlägget postades i Politiskt. Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Dags för idrotten att göra slut med alkoholindustrin. Vad väntar man på?

 1. Birgitta Häggström skriver:

  Jag har alltid tyckt att alkohol och sport INTE hört ihop.

 2. agnetatr1 skriver:

  Anna – så otroligt bra skrivet. Följer din blogg och gillarden mycket. Och hur mår du?
  Stor kram
  Agneta

  Agneta Trygg
  Ägare/Owner
  [cid:image001.gif@01CE3C03.643C87A0]
  [cid:image002.jpg@01CE3C03.643C87A0]

  Bokningar: 08-522 232 00

  The Summit Sweden Holding AB
  Grev Turegatan 30
  SE-114 38 Stockholm

  http://www.summit.se

  +46 (0)8-522 232 00 | tel
  +46 (0)70-431 50 11 | dir
  +46 (0)8-522 232 01 | fax

  [cid:image001.gif@01CE3C03.643C87A0]
  HITECH | GREV TURE | SOLNA GATE | SKOFABRIKEN
  T-HOUSE | HIDEAWAY
  [cid:image001.gif@01CE3C03.643C87A0]
  ü SAVE PAPER – THINK BEFORE YOU PRINT

  • Anna Carlstedt skriver:

   Hej kära Agneta! Detsamma! Känns gott att vi stöttar varandra i detta. Underbart också med Olivias framgångar! KRAM

 3. virre skriver:

  Men det idrottsrelaterade våldet, speciellt det organiserande har inte att göra med alkoholen. Faktum är att de som vill slås och organiserar sig för att slås inte dricker, och antagligen är helt nyktra eller väljer andra droger som underlättar att slås. Eller är poliser

  Alkoholen har alltid varit en del i skapandet av idrottares identitet, när jag var 13, 14, 15 var det idrottare som drack. Och tittar vi på historien om elit-idrottare har de ofta haft alkoholproblem. Att alkoholen har blivit så viktig på idrottsläktarna är en effekt av att nykterhetsröreslsen har förlorat sin förmåga att både vara identisbyggande och att acceptera när en är annorlunda.

  Jag läste en interjuv från läktaren där jag brukar stå i ett matchprogram. Det var en kvinna som nyss blivit nykter som förklarade att det var den ända platsen i samhället man sket i vem och hur hon var, så länge hon sjöng med för laget. I kärleken och sången på läktaren spelar det inte roll vem du är, för du är en av oss, även om du väljer bort alkoholen. Medans nykterhetsrörelsen idag är en plats där det finns ett identiferande ID att förhålla sig till och helst anpassa sig till, den är starkt koppad till medelklassvärderingar och normativitet. Trots att nykterhet idag är extremt norm-kritiskt och i mycket kopplat till arbetarklassen

 4. virre skriver:

  Och i Brasilen skjuter supportar på varandra trots alkohlförbud (och jag stavade min mail fel först)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s