Systembolaget anmäler City Gross

Det har varit några hetsiga veckor kring alkoholpolitiken den senaste tiden. Risviner, City Gross samarbete med Winefinder och idag lämnas utredningen om tillsynen av marknadsföring av alkohol och tobak samt tillsyn av e-handel med alkohol in till socialdepartement.

Självklart är det spännande att vara ordförande för IOGT-NTO i dessa tider men när vinstdrivande företag tycker att deras möjlighet att tjäna pengar på våra barn, unga och vuxnas bekostnad blir jag upprörd samtidigt som min kampvilja tänds på nytt. Dessintresseringsprincipen är en viktig del av svensk alkoholpolitik.

Som bekant anmälde IOGT-NTO tio olika näthandelsföretag som säljer alkohol via nätet under hösten 2011 och ärendet ligger just nu hos cityåklagaren. Idag känner sig även Systembolaget tvungna att lämna in en polisanmälan mot en av dessa näthandlare, Winefinder och deras samarbete med City Gross. För både oss och Systembolaget är det uppenbart att detaljhandelsmonopolet kraftigt utmanas och hotas genom denna typ av kommersiell förmedling av alkohol. Både genom City Gross tilltag och med den ökande näthandeln av alkohol generellt.

För mig blir det lätt att tänka ”vad var det jag sa”. IOGT-NTO har länge varit kritiska till all kommersiell förmedling av alkohol. Vi lämnade in en polisanmälan 2011 mot tio vinklubbar och andra nätbutiker som säljer alkohol, och när vi nu har ännu en seriös och omfattande anmälan mot en nätaktör måste politikerna agera. Vi kan inte påverka juridiken men politiker kan prioritera upp frågan.

IOGT-NTO var kritiska redan när utredningsdirektivet skrevs. Uppdraget blev att utreda hur tillsynen skull se ut av dessa nätaktörer när det egentligen borde fått i uppdrag att utreda om näthandel av alkoholen i den form som den finns just nu verkligen är förenligt med den alkohollag som finns. Svaret på utredningen visar att lagen uppenbarligen inte är tillräckligt tydlig. För mig är det glasklart att näthandlarna begår ett lagbrott men om andra tolkar på ett annat sätt måste lagen förtydligas så att det inte råder någon tvekan om att avsikten med den nya alkohollagen inte var att vi skulle ha kommersiell näthandel. I Finland och Norge har det lyckas, det är dags för Sveriges politiker att visa lite ledarskap i frågan.

Vi har ett detaljhandelsmonopol i Sverige som alla riksdagspartier är överens om att vi ska behålla. Vi vet att monopolet är ett av våra bästa verktyg för att hålla alkoholkonsumtionen nere. Att sälja alkohol via City Gross genom deras ordinarie matkassar ligger långt ifrån den ensamrätt på försäljning som Systembolaget har i Sverige. Det spelar ingen roll om alkoholen köps genom några klick på nätet eller om det är direkt i en butik. Har vi ett monopol så ska vi ha ett monopol.

Jag blir inte särskilt förvånad av varken City Gross eller Winefinders agerande. Det finns mycket pengar att tjäna på alkohol och de ser sin chans. Deras vinstintresse står över folkhälsan när de enligt oss medvetet bryter mot lagen med ett enda fokus: Slå ut monopolet i Sverige så deras möjligheter att tjäna ännu mer pengar ökar.

Läs även vårt utspel idag om både utredningen och Systembolagets anmälan, den hittar du här.

Annonser
Det här inlägget postades i Personligt. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Systembolaget anmäler City Gross

  1. Ping: Regeringen överväger att lagstifta mot nätvinhandlare (e-vinhandlare) | Magnus Reuterdahls vinblogg (Aqua Vitae)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s