Har KD totalt tappat bort alkoholfrågan och glömt vad de lovat?

Inför nästa veckas budgetförhandlingar inom alliansen presenterade KD idag sina prioriteringar. De talade om sänkt skatt för pensionärer, minskade barngrupper i förskolan och förstärkt stöd till ekonomiskt utsatta barnfamiljer. Men de har glömt en fråga som berör några miljoner svenskar och som tidigare varit en av KD:s hjärtefrågor:

Det är obegripligt att KD ingenstans, varken på presskonferensen eller i skrift, (här hoppas jag bli motsagd!) tar upp en alkoholskattehöjning inför höstens budgetarbete. Obegripligt därför att ansvarig minister Maria Larsson varit så tydlig med hur stort alkoholproblemet är både bland våra äldre, och i de utsatta barnfamiljer de talar om. Obegripligt därför att KD alltid förr om åren hållit fanan högt när det gäller alkoholpolitik: Inte som en moralfråga utan av omtanke. Både Göran Hägglund och Maria Larsson vet att alliansen LOVADE en alkoholskattehöjning på 1.1 miljarder inför valet 2010. De vet också att det finns ett starkt opinionsstöd för detta: Svenska folket tycker det är helt ok att höja skatten lite eftersom man vet att det hjälper. Under många, många år nu har alkoholen i praktiken blivit allt billigare eftersom de utlovade höjningarna uteblir. Det är dags nu!

Dessutom skulle vi kunna göra mycket bra för pengarna: IOGT-NTO föreslår en vit skatteväxling: Dra in en miljard på en liten alkoholskattehöjning (vi bjuder alltså lägre än regeringens 1.1) så kan vi satsa en miljard på gratis inträde på muséer, fler bibliotek, förbättrad situation för utsatta barn och pensionärer, eller nå’t annat bra.

Inför vårproppen 2011 lovade Anders Borg IGEN att alkoholskatten skulle höjas, med motiveringen att ”det skall löna sig att arbeta, inte supa”. Så moralistiskt skulle aldrig en förbundsordförande för IOGT-NTO kunna uttrycka sig.

Jag nöjer mig därför med att be ansvarig minister Maria Larsson, som jag vet vurmar för de nästan 400 000 barn som lever i familjer med för mycket alkohol, att hålla vad hon och övriga i regeringen lovat: Att ta med en alkoholskattehöjning till förhandlingsbordet nästa vecka. Då vet vi att alkoholkonsumtionen sjunker, att färre drabbas av alkoholens baksidor och att vi kan göra mycket roligt och bra för de stålar vi får in.

Mindre sprit och mer kultur tycker jag själv skulle vara ganska kul.

Läs gärna mer om IOGT-NTO:s idéer om vit skatteväxling här.

Läs gärna mer om alkoholskatten i SvD här.

Om Anna Carlstedt

Ubildningsledare på Stockholms universitet. Disputerade 2005 på fransk renässanslitteratur, som jag fortfarande gärna drömmer mig tillbaka till på min fritid: Då fortsätter jag forska lite, och skriva mycket. Hittills har det blivit fem böcker på Gidlunds förlag, om poeter, profeter, power-prinsessor och julmust... Har i mitt yrkesliv haft två spår: Det akademiska som forskare, lärare och ledare. Och det idéburna, där jag haft olika förtroendeuppdrag. Varit ordförande bl a för Svenska Röda Korset, Forum för idéburna organisationer med social inriktning och för IOGT-NTO. Ledde den statliga utredningen "En nationell samordnare för att värna demokratin mot våldsbejakande extremism". Kör helst Pontiac eller Ford Mustang, gillar att träna hårt och leda mjukt. Får energi och styrka av min brokiga, färgstarka flock och av alla modiga människor som försökt och försöker göra världen litet bättre för oss andra.
Detta inlägg publicerades i Politiskt. Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Har KD totalt tappat bort alkoholfrågan och glömt vad de lovat?

 1. agnetatr1 skriver:

  Tack Anna! Viktiga ord som vi tar med oss i Trygga Barnen.

  Agneta

  Agneta Trygg
  Ägare/Owner
  [cid:image001.gif@01CE9B16.7E1A4640]
  [cid:image002.jpg@01CE9B16.7E1A4640]

  Bokningar: 08-522 232 00

  The Summit Sweden Holding AB
  Grev Turegatan 30
  SE-114 38 Stockholm

  http://www.summit.se

  +46 (0)8-522 232 00 | tel
  +46 (0)70-431 50 11 | dir
  +46 (0)8-522 232 01 | fax

  HITECH | GREV TURE | SOLNA GATE | SKOFABRIKEN
  T-HOUSE | HIDEAWAY

 2. Peder Molin skriver:

  Hej Anna,

  Det låter helt fantastiskt med mindre sprit och mer kultur. Det är också tragiskt med barn som lider av att deras föräldrar dricker för mycket alkohol. Men snälla svara mig på en fråga utan att prata om era mål för övrigt, er vision etc. Utan försök förklara varför det kommer fungera bra med en höjd alkoholskatt utan att det dyker upp nya gigantiska problem.

  Vad händer om man höjer alkoholskatten i Sverige med gränshandeln (ex:Calle, Bordershop, Fleggaard etc.)?

  Kommer inte en höjd alkoholskatt göra att det kommer in betydligt mycket mer oskattad sprit och öl från Tyskland, där man inte får in en ända skattekrona i alkoholskatt eftersom bilar, husvagnar, skåpbilar är överfyllda av alkohol?

  Kommer inte den organiserade brottsligheten där ligor tar in pallvis med oskattad alkohol i skåpbilar öka, med ett resultat i ökad försäljning från bakluckor till ungdomar och även vuxna?

  Er vision låter fantastiskt, men det känns som att det bara kommer leda till ännu mer problem eftersom garagen hos människor med alkoholproblem kommer fyllas upp med öl-plattor och 40-kronors Vodka till groggen.

  Med vänliga hälsningar

  Peder Molin

  • Anna Carlstedt skriver:

   Hej Peder! Tack för bra och relevant fråga! Det som är bra är att det nu finns väldigt mycket forskning från hela världen som sammanställt erfarenheter av alkoholskattehöjningar/sänkningar genom åren. Det man sett i samtliga fall är att om man höjer skatten, så får det SAMMANTAGET OCH GENERELLT en väldigt positiv egffekt. De allra, allra flesta väljer nämligen då att fortfarande köpa sin alkohol (fast mindre) på systembolaget eller motsvarande i de länder där det finns monopol (t ex Skandinavien, Kanada osv). Det är ganska få som väljer att börja bränna hemma, smuggla eller köpa utomlands. Sammantaget blir det alltså så att konsumtionen går ned. Dessutom föreslår ju vi en mycket, mycket försiktig höjning, som inte gjorts på många år, och som det finns ett folkligt stöd för.

   Om man däremot gör tvärtom och sänker, ja då blir det som i Finland: Många fler köper mycket mer på Systembolaget (finska Alko) men lika många fortsätter köpa ännu billigare sprit i Estland. Den skattesänkning som gjordes i Finland för några år sedan blev därför en total katastrof för folkhälsan och man har nu höjt skatten igen i flera omgångar. I länder som har oerhört låg skatt, som Frankrike, är det det gigantiskt problem med ÄNNU billigare sprit från t ex Ryssland. Det är därför mycket svårt att sänka skatten så mycket att den smuggling som finns försvinner. Här gäller det istället att vara tuff vid gränserna, och få människor att ställa upp på att inte köpa ”fulsprit” eftersom det, som du antyder, skapar kriminalitet och misär.

   Dessutom är det viktigt att säga att det är inte IOGT-NTO som hittat på att vi skall höja skatten. Alliansen lovade höja med 1.4 miljarder före valet. De rödgröna sa 1.1. Vi nöjer oss med 1 miljard.

   Varma hälsningar

 3. Peder Molin skriver:

  Vi får se vad som händer. Personligen tror jag vår nuvarande regering eller nya regering 2014 förstår vad som kommer hända med gränshandeln när euron är svag och kronan stark om man gör alkoholen ytterligare lite dyrare i Sverige. Jag tycker fortfarande inte du svarar på frågorna vad som kommer hända utan lägger över ansvaret på tullen som du vet inte gör alltför stor nytta när det gäller införseln från Bordershops pga att det saknas möjligheter. Tror du att tullen automatiskt kommer börja agera mycket kraftigare när alkoholskatten höjs av vår regering? Ni verkar ha glömt gränshandeln i er iver efter den extra miljarden. 63 procent (källa:SoRAD) av den totala alkoholkonsumtionen står Systembolaget för som säger sig ha ett monopol.

  En höjd alkoholskatt kommer knappast gynna Systembolaget och alkoholisten kommer bunkra upp och ha hela sitt hem fullt med alkohol istället för att göra spontanköp och detta leder till ett ökat drickande.

  Jag vet av egen erfarenhet att har jag mycket kanelbullar hemma så blir det gärna en extra bulle till kaffet och det går nog att översätta direkt till detsamma när det gäller alkohol.

  Med vänliga hälsningar

  Peder Molin

  PS. Jag vet att kanelbullar inte går att jämföra med alkohol även om kanelbullar kan vara beroendeframkallande.

  • Anna Carlstedt skriver:

   Hej igen!
   Vi blir kanske inte överens i sakfrågan men uppskattar diskussionen! Och när det gäller kanelbullarna är vi skrämmande överns :-)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s