Godhetens feghet och intolerans

Imorgon, torsdag, hålls ett seminarium på Ersta om tolerans, och om det faktiskt finns gränser för den. Och var går de, i så fall? Arrangörer är tankesmedjan Sektor3 och Ersta Sköndals Högskola.

Det svenska samhället har länge präglats av samförstånd och kompromisser. Under senare år har grundläggande olikheter och konflikter kommit att diskuteras allt mer. Mellan olika identiteter, politiska visioner och religiösa traditioner kan man ana djupa skillnader som inte nödvändigtvis lämnar utrymme för samförstånd. Det finns idag en stark spänning mellan vilka ståndpunkter och identiteter som kan rymmas i det offentliga samtalet och vilka som aktivt bör bekämpas för att de är alltför stötande och ett hot mot samhället.

Civila samhället med dess folkrörelser och föreningsliv är den arena där pluralismens djupa skillnader tydligast exponeras. I föreningslivet samlas organisationer som driver särintressen och formar identiteter. Samtidigt präglas många av de organisationer som får offentliga resurser av samförstånd och homogenitet. Ofta beskrivs civilsamhället som något oproblematiskt gulligt där de obekväma olikheterna slätas över. Präglas de väletablerade delarna av civila samhället av en feghet för nya visioner och identiteter? Vi säger att vi gillar olika – men hur mycket olika kan vi egentligen tolerera?

Välkommen på ett samtal om civilsamhällets pluralism och toleransens gränser. Samtalet utgår från aktuell forskning och två nutida exempel, IOGT-NTOs uteslutning av Åke Green och historien efter valet av Omar Mustafa till socialdemokraternas partistyrelse. Seminariet är ett samarbete mellan Sektor3 och Ersta Sköndal högskola med anledning av idétidskriften Kurages nyligen släppta #8: ”Toleransens gränser”.

Medverkande:
Anna Carlstedt, ordförande för IOGT-NTO,                                                                                 Saadia Hussain, Förorten i Centrum
Anton Landehag, socialdemokrat, om Socialdemokraterna och Omar Mustafa
Per Nilsson, nyligen tillträdd rektor för Ersta Sköndal högskola
Johan von Essen, forskare vid Ersta Sköndal högskola
Noomi Weinryb, forskare vid Uppsala Universitet

Var? Ersta Sköndal högskola, Stigbergsgatan 30, Stockholm.

När? 5 september 13.00-16.30

Du kan anmäla dig här.

Om Anna Carlstedt

Ubildningsledare på Stockholms universitet. Disputerade 2005 på fransk renässanslitteratur, som jag fortfarande gärna drömmer mig tillbaka till på min fritid: Då fortsätter jag forska lite, och skriva mycket. Hittills har det blivit fem böcker på Gidlunds förlag, om poeter, profeter, power-prinsessor och julmust... Har i mitt yrkesliv haft två spår: Det akademiska som forskare, lärare och ledare. Och det idéburna, där jag haft olika förtroendeuppdrag. Varit ordförande bl a för Svenska Röda Korset, Forum för idéburna organisationer med social inriktning och för IOGT-NTO. Ledde den statliga utredningen "En nationell samordnare för att värna demokratin mot våldsbejakande extremism". Kör helst Pontiac eller Ford Mustang, gillar att träna hårt och leda mjukt. Får energi och styrka av min brokiga, färgstarka flock och av alla modiga människor som försökt och försöker göra världen litet bättre för oss andra.
Detta inlägg publicerades i Politiskt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s