Om man drömmer om Paris

…hamnar man på något vis lik förbannat i Hudiksvall. I bästa fall…

Så sjunger världens bästa folkpunkgrupp Euskefeurat. Men icke desto mindre drömmer jag om Paris. De här morgnarna i Stockholm, svala och dimmiga, då gatorna snabbt värms av indiansommarsolen, då tycker jag att det doftar precis som det gör i Paris varma höstdagar. Som tur är får jag åka dit några dagar i oktober. Något jag inte vill missa då är ett besök på Svenska Institutet som ligger i ett litet 1600-talspalats i Marais-kvarteren. De har mycket spännande på programmet i höst, bland annat en utställning av nutida svenska barnboksillustratörer inom ramen för Designer’s Days:

Eva Lindström tillhör en stark generation svenska barnboksförfattare och illustratörer som slog igenom på 80-talet och som mycket snabbt fick stort inflytande och bidrog till att förnya genren. Hennes nya alster väcker fortfarande samma nyfikenhet då hon ständigt utvecklar sina uttrycksmedel. Eva Lindström är idag en förebild och inspirationskälla för många betydligt yngre svenska illustratörer. Emma AdbågeKarin CyrénCamilla EngmanJoanna HellgrenMaria LibertMoa Schulman och Emelie Östergren har trots sina mycket personliga stilar många gemensamma nämnare. Långt ifrån att skapa «vackra», insmickrande bilder vågar de närma sig barnets egen bildvärld och experimenterar ofta med ett illusoriskt naivt men samtidigt mycket sofistikerat bildspråk, inte sällan med en subtil finurlighet och humor. I deras berättelser har naturen ofta en framträdande roll och inte sällan kan man även hitta surrealistiska stråk.
Även om barnboksillustration är en viktig del i deras arbeten så ägnar sig flera av dem även åt annat  som tecknade serier, animerad film och illustrationer för en vuxen publik. Trots deras ungdom har vissa redan fått ett flertal böcker översatta till andra språk, däribland franska.

Svenska Institutet

Utställningen är producerad i samarbete med den italienska kulturföreningen Hamelin.

Fritt inträde. Tisdag – söndag  / 12:00 – 18:00

Läsningar för barn 2013.09.08 / 15:00 – 17:00
Läsningar för barn 2013.10.06 / 15:00 – 17:00

Läs mer på Svenska Institutets hemsida här.

Annonser
Det här inlägget postades i Franska favoriter. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s