Mitt senaste uppdrag som diversearbetare…

…är att vara recensent på rootsy.nu. Efter att ha skrivit en Understreckare i Svenska Dagbladet om Bob Dylan och Leonard Cohen som du kan läsa här,

…blev jag kontaktad av Magnus Eriksson på Rootsy.

Rootsy är en mötesplats på nätet för alla som är intresserade av den musik som vi i brist på bättre beteckning kallar ”rootsmusik”. Det kan vara country, blues, americana, reggae, soul, rock, gospel, jazz och en hel del annat ”roots-aktigt”. Som ordet ”rootsy” i sig antyder är vi inte så noga med renlärigheten, vi väljer hellre att fria än fälla när det gäller att avgöra vad som platsar på Rootsy eller inte. Läs mer om Rootsy längre ner!

Min första recension ägnades högoktaniga Annika Fehlings senaste platta – Rust & Gold:

Annika Fehling, oförtröttlig ute på vägarna under de senaste åren, är tillbaka med en ny platta som vi väntat på sedan hennes gedigna »Fireflies« kom för tre år sedan. Då samarbetade hon med producenten och musikern Will Kimbrough, och han finns med på ett hörn nu också. Ur samarbetet med honom föddes låtarna »Making it back« och »Better learn how to fly«, som nu finns med på hennes nysläppta »Rust & Gold«. De båda skäms inte för sig, men fullträffen på den nya plattan är »I know better« där hon sjunger så det gör ont i hjärtat. Den duetten sammanfattar inte bara skivans tema utan visar också på det geniala i att samarbeta med en av branschens mest osannolika figurer: den tyske americana-lovern Markus Rill. Ju mer Fehling gör med honom i fortsättningen, desto bättre.

Låttiteln till trots drabbar inte »Lonely Love« på samma sätt, trots att Peter LeMarc kämpar på vid hennes sida. Sammantaget är »Rust & Gold« ruggigt bra, med en enda skönhetsfläck i form av den inledande versionen av »Kristallen den fina«. Gitarristen Peder af Ugglas må vara en av landets bästa, här finns ändå ingen kemi som kan rädda denna slätstrukna variant av folkvisan.

Men detta är en randanmärkning. Försök har gjorts att jämföra Annika Fehling med en mycket tidig Shania Twain eller en mycket sen Jill Johnsson, med detta är bara trams. Fehling är en vackert rostig hjältinna, stenhård på egna meriter, som får oss att tro att vi ännu har guldkorn att vänta i livet. Hon har en fot i Nashville, den andra på Gotland och hjärtat överallt. Om Monica Zetterlund var »ett lingonris i ett cocktailglas« så är det bara att kapitulera: Recensenten må vara helnykterist – Annika Fehling är icke desto mindre en frusen rauk-skärva i ett Jack Daniels-glas.

Mer om Rootsy:

Det handlar om musik med rötter, som görs av människor som brinner för vad de gör. Som mycket väl kan vara underhållande men ofta också så mycket mer. Underhållning på allvar som görs med kärlek, engagemang och respekt för lyssnaren. Och Rootsy skriver om denna musik med motsvarande kärlek, engagemang och respekt, för både lyssnaren och artisten.

Det handlar om musik som vi vet att många älskar passionerat men som tyvärr trängs undan allt mer i media. Om skivor som dessvärre blir allt svårare att hitta i skivaffärerna.

Rootsy innehåller nyheter om artister, skivor och turnéer. Här finns det artiklar, intervjuer, recensioner och krönikor. Du kommer att kunna provlyssna på nyheter och hitta massor av spännande länkar. Och köpa utvalda CD till bra priser. Sidorna uppdateras i princip varje dag, så varför inte göra Rootsy till startsida?

Initiativtagare till Rootsy är Håkan Olsson, som har drygt 20 års erfarenhet av musikbranschen och ett enormt kontaktnät bland skivbolag och artister. Bland de journalister som bidrar hittar vi etablerade och respekterade namn som Lennart Persson, Tom Skjeklesæther, Christer Olsson, Tony Ernst, Øyvind Pharo och Magnus Eriksson.

Rootsy är inte knutit till någon skivetikett eller distributör och de skribenter som bidrar har självklart en fullständig journalistisk frihet att skriva vad de tycker och tänker. De får dessutom utrymme att göra detsamma. På Rootsy är treraders-recensioner bannlysta, missvisande betygssystem likaså.

 

Annonser
Det här inlägget postades i Personligt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s