Där satt den, Maria Larsson!

2011 anmälde IOGT-NTO tio företag som säljer alkohol på nätet. Det gjorde vi inte för att vi vill nita någon särskild aktör. För mig handlar det om att det system vi har i Sverige är rätt fiffigt: Systembolagets  försäljningsmonopol gör att vi kan hålla de privata vinstintressena borta från detaljhandeln. Efter det har frågan regelbundet dykt upp och nu senast i SvD som berättar att folkhälsominister Maria Larsson nu vill skärpa lagstiftningen och snabbutreda näthandeln.

Men vad är då problemet? De näthandelsbolag som ägnar sig åt detta hävdar ju att deras verksamhet är fullt laglig. Problemen som uppstått är bland annat bolag som struntar i att betala skatt, bolag som påstår att deras verksamhet är utlandsbaserad fast den är svensk, och bolag som bryter mot vår reklamlagstiftning.

Metro var tidigt ute med att skildra hur att handeln med alkohol över nätet ökar och att riskkonsumenter överrepresenterade bland kunderna.

DN skrev att ett av företagen vi anmälde, Antipodes, har begärts i konkurs och har en skatteskuld på runt en miljon kronor. I artikeln intervjuas kammaråklagare Jonas Svanfeldt som leder förundersökningen kring vår anmälan och hans citat, ”det är ju inget dussinärende precis” beskriver situationen väldigt bra.

Vi har sagt i flera år att näthandeln med alkohol är ett hot mot den svenska alkoholpolitiken och att den kommer öka problemen alkoholen skapar. Vi välkomnar att man nu också från politiskt håll anser att det är dags att agera!

Annonser
Det här inlägget postades i Politiskt. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Där satt den, Maria Larsson!

  1. Ping: Peder "Handlavin" Molin - Maria Larsson=Kris(t)demokrat

  2. vintomas skriver:

    Har det förresten hörts något nytt angående 2011 års polisanmälan, som jag vill minnas att ni ställde till Ekobrottsmyndigheten? IOGT-NTOs polisanmälan från tidigt i höstas mot tre aktörer avskrevs ju rätt fort, ungefär samtidigt som Systembolagets polisanmälan mot Winefinder och City Gross. Det är ju märkligt om det gått nästan 2,5 år utan ställningstagande om endera åtal eller nedläggning, när besked i de två polisanmälningarna under 2013 kom inom mer rimlig tid.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s