Äntligen snö! Men vad heter det på latin?

Ordet ”nix” är kanske inte så positivt, men på latin betyder det ”snö” och genast blir ordet vackrare.

Jag längtar efter snön. Fast jag bor i Stockholm där snön nu äntligen faller. Jag längtar efter snö i en annan kontext. Som snön var i byn Resele, tre mil utanför Sollefteå, där jag växte upp. Eller som den var i de djupa värmländska skogarna, där jag föddes.

I Stockholm är snön ett hinder. Vi halkar i den. Vi får djupfrysta klumpar av den i huvudet. Den stoppar tågen, bussarna, bilarna. Den får taken att rasa in.

I Resele, i Ådalen, där hjälper snön till. Snön är varm, så den skottas upp mot husgrunderna för att isolera. Snön raserar inte, den bär: Man kan gå kilometer efter kilometer på skoterspåren. Man kan åka spark på snön. Man kan köra bil på isen. Och skidspåren leder rakt in i den magiska skogen. Snön lyser upp, och när Månen stiger knallrosa över Strandhögberget gnistrar en miljard diamanter i snön och gör det ljust som på dagen.

Jag tycker om bilden som Tove Jansson tecknat, där Mumintrollet och Tootikki sitter och filosoferar vid snölyktan. Hon förmedlar också att snön värmer och lyser upp.

I Orhan Pamuks roman SNÖ får snön däremot en dunkel huvudroll vid sidan av poeten Ka som återvänder hem efter 12 år i exil. SvD:s recensent Magnus Eriksson skrev när boken kom:

När Ka kommer till Kars faller snön. Snökristallerna blir också en överordnad symbol i romanen, som fångar upp både Kas poetiska drömmar och hans gryende kärlek till Ipek […]

Men snön får också en konkret funktion. Den förändrar Kas seende. Den både döljer och konturerar. Under ytan i Kars döljer sig självmorden och de terroristiska stämplingarna, men även statsmaktens lögner, korruption och trakasserier. Snön förtydligar, lögnen och terrorn får tydligare kontur. Snön blir dessutom en återkommande bild i de dikter som Ka skriver som i ett rus, när han är i Kars. Och snön blir ett hot. Alla vägar bort från staden har spärrats.

Är det så vi ser på snön i Stockholm? Att snön spärrar våra vägar? Hoppas att du får möjlighet att gå ut skogen i helgen och njuta av all snö som precis har kommit som en present. Det blir vackert att tända ett ljus i fönstret när snön finns utanför. Mitt ljus skall jag tända för alla som försöker hitta hem.

Om Anna Carlstedt

Ubildningsledare på Stockholms universitet. Disputerade 2005 på fransk renässanslitteratur, som jag fortfarande gärna drömmer mig tillbaka till på min fritid: Då fortsätter jag forska lite, och skriva mycket. Hittills har det blivit fem böcker på Gidlunds förlag, om poeter, profeter, power-prinsessor och julmust... Har i mitt yrkesliv haft två spår: Det akademiska som forskare, lärare och ledare. Och det idéburna, där jag haft olika förtroendeuppdrag. Varit ordförande bl a för Svenska Röda Korset, Forum för idéburna organisationer med social inriktning och för IOGT-NTO. Ledde den statliga utredningen "En nationell samordnare för att värna demokratin mot våldsbejakande extremism". Kör helst Pontiac eller Ford Mustang, gillar att träna hårt och leda mjukt. Får energi och styrka av min brokiga, färgstarka flock och av alla modiga människor som försökt och försöker göra världen litet bättre för oss andra.
Detta inlägg publicerades i Personligt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s