Vit skatteväxling – bra där Anders Borg!

Det blir ingen sänkning av studiebidraget utan en höjning av alkoholskatten. Det beskedet gav Anders Borg i en intervju idag. Höjningar av alkoholskatten ger dubbla vinster.

IOGT-NTO har pratat mycket om begreppet vit skatteväxling, alltså att höjningar av alkoholskatten kan användas till att finansiera andra områden samtidigt som det leder till att samhällskostnaderna för alkohol minskar.
Vit skatteväxling lanserades under Almedalsveckan förra året och är ett sätt att illustrera hur alkoholskatten både ger direkta skatteintäkter samtidigt som den minskar konsumtionen av alkohol och därmed de olika kostnader alkoholen för med sig, som sjukvård, polisinsatser och produktionsbortfall.

Alkohol beräknas kosta svenska folket minst 45 miljarder kronor varje år och det är pengar som borde användas till att förbättra och bygga upp samhället. Vi är mitt i ett valår och oavsett om man pratar skola, vård eller andra frågor så handlar det om resurser. Genom att minska alkoholkonsumtionen får vi de resurserna samtidigt som vi minskar personliga skador och det lidande alkoholen för med sig.

Annonser
Det här inlägget postades i Personligt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s