Yrkeshemligheter – som ett torn med en äkta tidkula på taket

Inte många vet att det finns en fungerande tidkula på Söder i Stockholm.  Tidkulor blev vanliga under loppet av 1800-talet, särskilt i hamnstäder, och de användes för att signalera rätt tid, främst för fartygstrafiken. Och en sådan – i järn och plåt och två meter i diameter – sitter på sin mast allra högst upp i tornet på den rosa borgen uppe på Stigbergsgfatan där jag jobbar – På Ersta Sköndal Högskola. Bara man vet hur man skall gå, tack vare goda kollegor, kan man med hjälp av spiraltrappor ta sig upp i tornet och få en vidunderlig utsikt över Stockholm, åt alla håll. Samt beundra tidkulan som faller exakt klockan 13 varje dag tack vare synkning med ett atomur i Tyskland. Eller nå’t.

Såhär berättar Populär Astronomi om tidkulans historia:

För att lösa det så kallade longitudproblemet, dvs. att bestämma longituden för den plats man befinner sig på, hade den brittiske talet utvecklat sin kronometer. En kronometer var helt enkelt en mycket noggrann klocka, som kunde medföras på sjöresor, och som kunde visa rätt tid under månader. Korrekt tidangivelse var en förutsättning för longitudbestämningen. Latitudbestämning var å andra sidan en enkel sak och krävde inte noggrann tid. 10 meter, längs vilken en stor kula av plåt vid en bestämd tidpunkt hissas upp för att sedan strax därpå vid ett noggrant klockslag släppas ned. Början av den nedåtgående rörelsen utmärker korrekt klockslag. Hela anordningen skall i sin tur vara placerad så högt som möjligt, så att alla skeppen i hamnen kan se kulan falla och därvid justera skeppskronometern inför den förestående resan.

Byggnaden på Stigbergsgatan 30 som hyser tidkulan i Stockholm är den f.d. Navigationsskolan som flyttade dit när huset var nytt 1908. Med sig hade man tidssignaleringen med tidkulan, som man skött sedan 1849 då denna skola låg vid Mosebacke torg. Men modernare tider skulle komma och tidkulans fallande upphörde 1936. Då hade tidssignalering via radion redan tagit över, med global räckvidd och oberoende av väder. Navigationsskolan bytte namn till Sjöbefälsskolan 1951. Drygt trettio år senare lades skolan ned 1982. Så småningom köpte Ersta diakonisällskap byggnaderna efter restaurering. Nu återfinns en del av Ersta Sköndal Högskolas verksamhet där, och där sker utbildning av sjuksköterskor, diakoner, teologer m fl.

 

Och tidkulan är igång igen! Sjökapten Hans Årberg hade renoverat den och återstartat den, nu helt automatisk, redan 1987. När klockan blir 12:55 varje dag hissas kulan i topp, och klockan 13:00:00 faller den ner. Prick!

Det är väldigt roligt att få sitta i ett gammalt hus med så mycket historia. Känner på mig att tornet med sin tidkula bara är en av många hemligheter att upptäcka.

 

Annonser
Det här inlägget postades i Personligt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s