En stjärna som är din. Och som kan skratta.

Livet är fyllt av märkliga, smärtsamma paradoxer. En vanlig sådan är att människor som får oss att uthärda allt litet lättare med hjälp av humor, människor som får oss att skratta och lindrar vår smärta med glädje, ofta är så plågade själva. Om vi får tro mediabilden av bortgångne Robin Williams så var han en sådan person: han spred lycka över hela världen med sina oförglömliga insatser, men var själv så förtvivlad att han tog sitt eget liv, efter många år med depressioner och missbruk. En plågad tillvaro för honom, men också för alla runt honom.

Hans dotter Zelda Williams citerar författaren till Lille Prinsen, Antoine De Saint-Exupery, på engelska på sin blogg:

”You — you alone will have the stars as no one else has them…In one of the stars I shall be living. In one of them I shall be laughing. And so it will be as if all the stars were laughing, when you look at the sky at night…You — only you — will have stars that can laugh.”

image

Det är ett väl valt citat av en väl vald författare.
Den franske aristokraten med det imponerande namnet Antoine Marie Jean-Baptiste Roger de Saint-Exupéry föddes 29 juni 1900 i Lyon, Frankrike och dog 31 juli 1944. Han var en fransk författare och yrkesflygare, mest känd just för verket Lille Prinsen, som ges ut på nytt varje år, på hundratals språk världen över. Saint-Exupéry omkom vid en spaningsflygning utanför Korsika under kriget. Han försvann spårlöst, och det brukar sägas att det var typiskt för honom, också en plågad själ med mörka hemligheter, men som lyste upp resten av världen med sina ord.

Också en paradox kanhända, att en stridsflygare skriver en (barn?) bok om att vi skall vara rädda om varandra: Lille prinsen (fransk originaltitel Le Petit Prince) är en roman från 1943 som älskas av alla åldrar för det sätt som Lille Prinsen levererar sina insikter om världen och människorna. Boken har sålt i minst 80 miljoner exemplar. Den svenska översättningen av Gunvor Bang utkom 1952.

I boken har en pilot tvingats landa med sitt flygplan i öknen, och medan han försöker laga flygplanet dyker Lille prinsen upp. Han kommer från en liten planet som heter B612, och han berättar nu för piloten om sin resa bland himlakropparna och de människor han träffat.

Saint-Exupéry gick i jesuitskolor på skilda håll, bland annat i Schweiz och Paris. Han försökte studera till sjöbefäl men underkändes, studerade arkitektur och fullgjorde sin värnplikt som flygare, vilket blev livsavgörande för honom. Han blev 1926 framgångsrik civilflygare i Afrika och skapade även luftlinjer i Sydamerika.

Hans tidiga författarskap består av flygäventyr. Men efter knappt ett decennium kom det att bli filosofiskt, exempelvis Terre des hommes (Kamrater på en irrande planet) 1939, för vilken Saint-Exupéry fick Franska akademiens stora pris.

Han deltog i andra världskriget till och med Frankrikes kapitulation 1940. Efter en tid som författare i New York och Québec, gick han med i de fria franska styrkorna. Det var under en flygning för dem han försvann spårlöst över Medelhavet.

Citatet som Zelda Williams delade med sig av är ett sammandrag av ett längre stycke, där det är dags för Lille Prinsen att ge sig av hem till sin egen planet. Han vill ge flygaren en avskedsgåva:

Du ska få stjärnor som ingen annan har…
– Vad menar du?
– När du skådar upp mot himlen om natten så kommer du att tycka att alla stjärnor skrattar,
därför att jag bor och skrattar på en av dem.
Du får stjärnor som kan skratta!
Och när du har tröstat dig (man tröstar sig alltid) kommer du att vara glad över att ha känt mig.
Du kommer att vara min vän.
Du kommer att ha lust att skratta tillsammans med mig.
Och för att bli glad öppnar du ibland ditt fönster…
Och dina vänner blir förvånade över att se dig skratta, när du betraktar himlen.
Då säger du till dem: ”Ja, stjärnorna får mig alltid att skratta!”

—-

….och får man tro Thåström, som finns det en
Stjärna som är din…

 

Om Anna Carlstedt

Ubildningsledare på Stockholms universitet. Disputerade 2005 på fransk renässanslitteratur, som jag fortfarande gärna drömmer mig tillbaka till på min fritid: Då fortsätter jag forska lite, och skriva mycket. Hittills har det blivit fem böcker på Gidlunds förlag, om poeter, profeter, power-prinsessor och julmust... Har i mitt yrkesliv haft två spår: Det akademiska som forskare, lärare och ledare. Och det idéburna, där jag haft olika förtroendeuppdrag. Varit ordförande bl a för Svenska Röda Korset, Forum för idéburna organisationer med social inriktning och för IOGT-NTO. Ledde den statliga utredningen "En nationell samordnare för att värna demokratin mot våldsbejakande extremism". Kör helst Pontiac eller Ford Mustang, gillar att träna hårt och leda mjukt. Får energi och styrka av min brokiga, färgstarka flock och av alla modiga människor som försökt och försöker göra världen litet bättre för oss andra.
Detta inlägg publicerades i Personligt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s