Nu kommer min tredje bok – Furstinnan och Stjärntydaren – på Gidlunds förlag

Välkommen att dela glädjen med mig och Sara Gidlund när vi släpper boken i samarbete med Livrustkammaren och deras utställning Maktspel!

Torsdag den 18 september klockan 17.30 i Hörsalen, Livrustkammaren.

Därefter blir det mingel och underhållning med Amatörkapellet i Stensalen.

Carlstedt_Framsida[1]

Litet om utställningen:

MAKTSPEL

Ett kostymdrama i Livrustkammaren

Vad har renässansens kvinnliga och manliga furstar med filmens Elisabet I och fantasykungen Joffrey Baratheon från TV-serien Game of Thrones att göra? I utställningen möts historiska och fiktiva karaktärer. Det handlar om makt, våld och kärlek, och hur dagens populärkultur använder sig av det förflutna.

Game of Thrones (HBO) är en av de senaste årens mest uppmärksammade tv-serier. Den utspelar sig i en fantasyvärld inspirerad av kläder, miljöer och händelser från flera sekler och geografiska platser. De Oscarsbelönade filmerna Elizabeth och Elizabeth: The Golden age är fiktion skapad i och för vår tid, men baseras på riktiga händelser i drottning Elisabeth I av Englands liv.

Det var en scen ur filmen Elizabeth –  The Golden Age – som gav mig idén till boken:

Krig i religionens namn. Naturkatastrofer. Ekonomisk kris. Terror. Men också tolerans, nya upptäckter och revolutionerande sätt att kommunicera: renässansen (1500-talet och angränsande årtionden) kan ses som en spegelbild av vår egen tid.
Om vi förknippar renässansen med stora män som förändrade
världen – Columbus, Shakespeare, Leonardo da Vinci – så tillhörde denna epok också kvinnor med makt. Under perioden från mitten av 1400-talet till början av 1600-talet hittar vi ett trettiotal kvinnor i regerande ställning. I den här boken möter vi tre av dem: Drottning Kristina i Sverige, Elisabet I i England och Katarina av Medici i Frankrike. De var tre furstar, tillika kvinnor, som regerade i stormakternas Europa. Katarina av Medici bidrog till att föra den italienska renässansen till Frankrike och styrde landet i en tid då reformationens första år dränktes i blod. Elisabet I av England var dotter till legendaren Henrik VIII som lät avrätta sina egna hustrur. Elisabet själv, ”jungfrudrottningen”, regerade i 45 år, höll krigen någorlunda borta från engelsk mark och utmanade
dåtidens supermakt Spanien. Drottning Kristina gjorde en rad otänkbara saker. Denna ”Nordens Minerva” vägrade gifta sig och abdikerade. Men dessutom konverterade hon – dotter till Gustav II Adolf, den lutherska trons främste försvarare – till katolicismen. Kristina gjorde vetenskapen och konsten till sitt fält, främjade den lysande italienska barocken och är den enda kvinna (som inte helgonförklarats) som begravts i Peterskyrkan i Rom. De tre furstinnorna hade nära relationer till vetenskapsmän och rådgivare som samtidigt var astrologer. En särskild tillit uppstod mellan Katarina av Medici och den mytomspunne Nostradamus, mellan Elisabet I och den beryktade John Dee, mellan Kristina och flera av hennes stjärntydare. Dessa män ville, till skillnad från andra i maktens centrum, inte uppvakta – eller fria till – sin härskarinna. Inte heller ville de mörda henne eller underminera hennes ställning. De åtnjöt furstinnornas gunst men var sällan helt beroende av dem. Som vetenskapsmän och humanister förhöll de sig till en världsbild som var stadd i förändring under 15- och 1600-talen. Astrologi var en vetenskap (som visserligen ifrågasattes), och de var lyhörda för hur himlakropparna antogs påverka det jordiska.

Samtidigt var de ofta, i egenskap av matematiker och/eller läkare, förnuftets tillskyndare. Astrologerna kom ibland att fungera som resonerande, uppriktiga samtalspartners och ”mentala tränare” i sina relationer till våra tre drottningar.

Annonser
Det här inlägget postades i Personligt. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Nu kommer min tredje bok – Furstinnan och Stjärntydaren – på Gidlunds förlag

 1. agnetatr1 skriver:

  Anna – vad magiskt underbart! Ska verkligen försöka ordna så att jag kan komma och krama om dig!

  Agneta

  Agneta Trygg
  Founder

  Mobile + 46 70 431 50 11
  Switchboard + 46 8 522 232 00
  http://www.summit.se

  [cid:image001.png@01CFC042.5A9718E0]Summit_sthlm
  [cid:image002.png@01CFC042.5A9718E0]Summit Konferens & Event

  [cid:image003.gif@01CFC042.5A9718E0]
  Där det ovanliga hör till vanligheterna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s