Hur politiskt får civilsamhället vara?

Den frågan ställer sig Rebecka Prentell i sin rykande färska bok Det nya civilsamhället.
Forum skriver i sitt pressmeddelande om boken:

”Som ordförande i Sverok har civilsamhällets förutsättningar intresserat Rebecka Prentell länge. Men själv trodde hon aldrig att hon skulle skriva en bok.

– Genom mitt engagemang i Sverok har jag sett hur viktigt föreningslivet är för så många människor. Ett starkt civilsamhälle är hjärtat i vårt demokratiska samhälle, därför är förutsättningarna för att föreningslivet ska kunna verka självständigt oerhört viktiga. Men jag trodde aldrig att jag skulle skriva en bok om det här, men när jag fick den möjligheten kändes det helt rätt.

Det var i vintras när hon började fundera lite extra på om sektorn verkligen pratade om rätt saker som idén till en bok väcktes.

– Då diskuterades kommersialiseringen av ideella organisationer mycket, visserligen en viktig frågeställning men inte den trend som har haft störst effekt på de organisationer jag har kommit i kontakt med. Jag ville lyfta upp andra frågeställningar och efter samtal med Forum och andra landade det i att det var en bok jag skulle skriva.

I boken spanar Rebecka Prentell om åtta utmaningar som civilsamhället just nu kämpar med. Genom att prata med forskare, organisationsföreträdare och aktivister vänder hon och vrider på vanliga föreställningar, rådande kunskap och praktiska erfarenheter på ett både tankeväckande och medryckande sätt. Och en av de mest avgörande utmaningar för civilsamhället just nu menar Rebecka är vikten av att organisationer värnar sitt oberoende. I kapitlet Synas men inte höras – Finns det en gräns för hur politiskt det civila samhället får och bör vara? gör hon en utblick till det brittiska civilsamhället vars funktion att utmana rådande normer och politik har ifrågasatts. I stället gynnas traditionell välgörenhet högre.

– Under de senaste åren har vi sett närmanden från både det offentliga och politiken att civilsamhället ska ta en större roll i den offentliga välfärden. I boken gör jag bland annat en utblick till Storbritannien på det här temat. Den brittiska utvecklingen där det offentliga mer och mer tystar civilsamhället genom klausuler i upphandlingar och minskad grundfinansiering tror jag att vi har mycket att lära oss av i Sverige. Vi behöver bevaka de villkor som sätts upp i samband med upphandlade kontrakt och värna vårt oberoende. Det är en viktig framtidsfråga för sektorn”.

Vill du beställa ett exemplar, kontakta Forum – idéburna organisationer med social inriktning på kansli@socialforum.se eller 0722-31 57 41.

Forum – idéburna organisationer med social inriktning, är en intresseorganisation för socialt inriktade idéburna organisationer i Sverige. Genom politisk påverkan, opinionsbildning, kunskapsutbyte och verksamhetsutveckling förbättrar vi förutsättningarna för ideella organisationer och det ideella engagemanget.

http://www.socialforum.se
@socialforum heter de på twitter

 

 

Annonser
Det här inlägget postades i Personligt. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Hur politiskt får civilsamhället vara?

  1. Marianne Ekblom skriver:

    Detta var ett perfekt ämne med tanke på de framtidsinriktade dialogkafeerna som IOGT under hösten genomför. Rebecka Prentell har träffat mitt i prick.Förutsättningen för att föreningslivet ska kunna verka självständigt är oerhört viktiga.Det är då det blir resultat och medlemmarnas självförtroende stärks.
    Vår IOGT-förening ” Olof Bergströms Minne har sen 1996 bedrivit studiecirkelverksamhet och forskat i våra glesbygders historia. Föreningens betydelse för bygdens utveckling är mycket stor. I cirklarna har vi varit helt överens om att att ett starkt föreningsliv har varit byarnas ryggrad. Vad man behövt har varit organisationens inspiration och stöd.
    Det ska bli mycket intressant att läsa och diskutera Prentells färska bok. Säkerligen kommer vi att känna oss glada över hennes funderingar och diskussionens vågor blir kanske t.o.m. svallvågor.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s