#Viminns Tsunamin

Tio år har gått sedan tsunamin slog in över stora delar av Syd- och Sydostasien och förändrade livet för miljontals människor. En händelse som väckte ett enormt engagemang bland många. Ett engagemang som gjorde skillnad.

Thailand stod i fokus för nyhetsrapporteringen här hemma, vilket var helt naturligt då omkring 20 000 svenskar befann sig där över jul, men de länder som drabbades hårdast av tsunamin var Acehprovinsen i Indonesien och därefter Sri Lanka. Om många svenskar i allmänhet kände ett starkt band till Thailand, så finns det hos många medlemmar i IOGT-NTO-rörelsens ett stort engagemang för Sri Lanka.

IOGT-NTO-rörelsen har arbetat i Sri Lanka i över 40 år och hade, vid tiden för tsunamin, en av de största biståndsorganisationerna på plats i landet. Många av våra medlemmar har genom åren stöttat arbetet ekonomiskt, men även besökt landet och de samarbetsprojekt vi haft på plats. Ett arbete som, precis som vår verksamhet i Sverige, bygger på människors egen styrka och vilja att kunna förändra och utveckla sina liv och samhällen.

Vår långa erfarenhet av att arbeta i Sri Lanka, med de utmaningar som finns i ett land med fattigdom och inbördeskrig, var en av anledningarna till att vi fick ett stort ansvar för katastrofinsatser och återuppbyggnad. De första veckorna efter tsunamin kunde vi bland annat dela ut 40 000 nödhjälpspaket och 80 000 drabbade fick på olika sätt stöd. Vattenreningsanläggningar från Sverige och Norge sattes upp i flera områden och gav runt 50 000 människor rent dricksvatten varje dygn. En stor del av den utrustning och nödhjälp som inte redan fanns på plats i Sri Lanka tog vi ner med hjälp av de tomma charterplan som användes för att hämta hem svenska turister. Något som inte varit möjligt utan den kunskap, de kontaktnät och det engagemang som fanns hos många av våra medlemmar.

Arbetet med återuppbyggnaden efter tsunamin innebar en rad utmaningar, både väntade och sådana som är svåra att förutse. Då vi, några månader efter katastrofen, reste från Jaffna i norr till Hambantota i söder ställdes vi inför en rad frågor om rättvisa och hållbarhet. Tusentals familjer skulle förflyttas och påbörja ett nytt liv. Gamla samhällen hade slagits sönder och nya skulle byggas. Att bygga ett samhälle är inte samma sak som att bygga hus. Skulle det lyckas?

Vi har nu haft möjlighet att göra samma resa, tio år senare. En del av de farhågor som fanns tidigare hade besannats, men för många hade livet trots katastrofen gått vidare. I norr hade bomberna i krigets slutskede ödelagt de byar vi byggt och människor återigen fått börja om sina liv, men i öst och i söder hade de insatser vi genomförde efter tsunamin bidragit till bättre infrastruktur och att fler människor fått fungerande bostäder.

Trots stora utmaningar kunde vi se att våra insatser innebar en enorm skillnad för de tusentals människor som med vårt stöd kunnat bygga upp en fungerande vardag igen. Det engagemang som våra medlemmar kände och använde efter tsunamin ska vi känna stolthet över, men också komma ihåg att använda vid fler tillfällen. Även då det inte sker en tsunami.

Idag går våra tankar till alla dem som på olika sätt drabbades av flodvågskatastrofen 2014. Om du vill, får du gärna vara med och dela dina minnen, känslor eller upplevelser i sociala medier under #viminns

Annonser
Det här inlägget postades i Personligt och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till #Viminns Tsunamin

 1. agnetatr1 skriver:

  Anna – stort tack för alla bra inlägg och hoppas du haft det riktigt skönt under alla helger!
  Stor kram
  agneta

  Agneta Trygg
  Founder

  Mobile + 46 70 431 50 11
  Switchboard + 46 8 522 232 00
  http://www.summit.se

  [cid:image001.png@01D02BE6.9C619E20]Summit_sthlm
  [cid:image002.png@01D02BE6.9C619E20]Summit Konferens & Event

  [cid:image003.gif@01D02BE6.9C619E20]
  Där det ovanliga hör till vanligheterna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s