I rörelse

Karin Boyes dikt ”I Rörelse” har alltid varit något att hålla i handen. Den lugnar mig och är uppfordrande på samma gång. Som Thåströms rader ”Beväpna dig med vingar/beväpna dig med sång/Beväpna dig med allting som du längtat, och drömde om en gång…

Boye påminner mig om att våga bryta upp, gå vidare, och att tryggheten måste man ha i sig själv, inte i det yttre. Och det är ju lätt för mig att skriva såna floskler, jag som inte lever med mina barn i leran under en presenning i ett krigsdrabbat land. Men även om jag nu lever ett oförskämt bra liv, där jag vet hur det är hemma varje dag varje gång jag sticker nyckeln i låset, så har jag minnen i min kropp av hur det är att inte alls leva så. Mina egna minnen, och sådana som är nedärvda hos de flesta av oss i generationer, sedan långt innan ”freden, vaccinet och potäterna”.

Bara den som är trygg kan uppskatta äventyret. Karin Boye skriver:

Den mätta dagen, den är aldrig störst.
Den bästa dagen är en dag av törst.

Nog finns det mål och mening i vår färd –
men det är vägen, som är mödan värd.

Det bästa målet är en nattlång rast,
där elden tänds och brödet bryts i hast.

På ställen, där man sover blott en gång,
blir sömnen trygg och drömmen full av sång.

Bryt upp, bryt upp! Den nya dagen gryr.
Oändligt är vårt stora äventyr.

Mitt nästa stora äventyr utanför hemmets väggar är ett nytt uppdrag.

Såhär skriver Röda Korset i sitt pressmeddelande:

”Röda Korsets valberedning föreslår Anna Carlstedt som ny ordförande efter Eva von Oelreich som avgår efter fyra år. Riksstämman väljer formellt ordförande under riksstämman som hålls i Växjö i maj.

– Det är ett skepp med vind i seglen som den nya styrelsen kliver ombord på, och jag är väldigt ödmjuk inför min kommande uppgift. Röda Korsets devis ”ingen skall lämnas ensam i en katastrof” går verkligen rakt in i hjärtat på mig, säger Anna Carlstedt.

Anna Carlstedt är filosofie doktor i fransk litteratur och arbetar idag som forskare och studierektor vid Ersta Sköndal Högskola. Hon har varit ordförande i IOGT-NTO och för Forum för Idéburna organisationer med social inriktning. I sommar fyller hon 44 år och kan då bli den yngsta ordförande genom tiderna i Svenska Röda Korset.

– Det vi ser varje dag när Röda Korset inger hopp och hjälper de mest utsatta vill jag skall leda till förändringar i samhället så att färre drabbas. Och det är viktigt att vi inte bara levererar vad samhället behöver utan att det också finns ett visst motstånd mot det etablerade och en vilja att förändra, säger Anna Carlstedt.

Valberedningens förslag till ny ordförande har föregåtts av en demokratisk process där lokala rödakorskretsar och medlemmar har lämnat förslag. Under riksstämman i Växjö den 29-31 maj väljs förutom en ny ordförande även elva ledamöter till styrelsen. Vid riksstämman ska ombuden även ta ställning till motioner som bland annat rör verksamhetsinriktning och stadgar.

– Anna Carlstedt har de erfarenheter och kunskaper som krävs för att träda in i rollen som ordförande för Svenska Röda Korset. Minst lika viktigt är dock att Anna bär på och uttrycker en övertygelse om den humanitära verksamhetens betydelse, en övertygelse som gör henne till en inspirerande ledare, säger valberedningens ordförande Malin Gunnarsson.

Svenska Röda Korset har 124 707 medlemmar och 30 000 frivilliga runt om i landet som är engagerade för att ingen människa ska lämnas ensam i en katastrof. Det finns 295 Mötesplatser med Second hand-försäljning och 947 lokalföreningar som representeras av regionalråd. Röda Korset finns i 189 länder”.

För ytterligare information och intervjuer, vänligen kontakta:
Karin Tengby, pressekreterare Röda Korset
Telefon: 08-452 4820

Annonser
Det här inlägget postades i Personligt. Bokmärk permalänken.

En kommentar till I rörelse

 1. agnetatr1 skriver:

  Älskar att läsa dessa!!!

  Agneta Trygg
  Founder

  Mobile + 46 70 431 50 11
  Switchboard + 46 8 522 232 00
  http://www.summit.se

  [cid:image001.png@01D0633F.E05C4FE0]Summit_sthlm
  [cid:image002.png@01D0633F.E05C4FE0]Summit Konferens & Event

  [cid:image003.gif@01D0633F.E05C4FE0]
  Där det ovanliga hör till vanligheterna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s