Har mitt Stockholm blivit kallare?

Efter ledighet med familj och vänner på smultronstället vid älven i Ångermanland kommer vi hem till det Stockholm vi också älskar. En mångkulturell stad, en modig stad, en stad där olikheter i alla bemärkelser får blomstra. Så har jag känt sedan jag flyttade hit för 25 år sedan. Jag har varit lycklig över att barnen fått växa upp i miljöer där familjer kan se ut på alla möjliga sätt, där deras kompisar har sina rötter i alla möjliga kulturer och där människors engagemang brinner starkt. Inte minst när det gäller utsatthet.

Så går vi ned i tunnelbanan. Och mina barn ser gigantiska annonser där ett politiskt parti ber turister om ursäkt för hur det ser ut i vår stadsbild, och att ”vi” skäms. Vad mina barn anser om detta är alldeles tydligt. Vad våra landstingspolitiker – som är ansvariga för annonseringen i tunnelbanan – anser, tycks inte helt lätt att få grepp om. När vi åker hemåt med röda linjen dyker Orups gamla textrad om Stockholm upp ”…och jag hittar nästan överallt, men Stockholm har blivit kallt”. Sedan tänker jag att så får det inte bli: Vi skall hålla värmen tillsammans!

Men vad anser då Röda Korset? Av våra sju grundprinciper är de två som handlar om Neutralitet och Opartiskhet oerhört viktiga. Vi har en policy som säger att vi aldrig tar ställning för eller mot ett politiskt parti. Detta är avgörande för det unika mandat vi har. Vi har fått ett unikt uppdrag i den internationella humanitära rätten att hjälpa människor i konflikter. Vi kan på grund av det och vår neutralitet och opartiskhet ta oss in i oroshärdar och krigszoner där ingen annan kan hjälpa. Därför gäller det att vi är rädda om de principerna. Även när det är tufft.

Däremot är det också glasklart vilken grundprincip som står överst – nämligen HUMANITET. Som ordförande för svenska Röda Korset ser jag, varje dag, exempel på hur vi, och ofta tillsammans med andra organisationer, står upp för mänskliga rättigheter – i praktiken. Vi skall alltid stå på den utsatta medmänniskans sida. Både här och nu, och när det gäller att påverka långsiktigt. Att förstå, hjälpa och visa omtanke för utsatta människor är det som förenar alla inom Röda Korset.

Detta omfattar också, i allra högsta grad, de svårt utsatta EU-medborgare som nu behöver vårt stöd. På hemmaplan, och här. De akuta behoven bland många EU-migranter i Sverige är stora och fattigdomen är svår i deras hemländer. Röda Korset finns på plats för att lindra nöden på ett trettiotal platser i Sverige. Men: Genom ett samarbete med rumänska Röda Korset kan vi också förändra situationen för utsatta människor på plats i Rumänien. Röda Korset har därför startat en insamling för att hjälpa EU-migranter i Sverige och utsatta i Rumänien.

Här kan du läsa mer om vår kampanj ”Stöd ett liv bortom pappmuggen”.

Kanske har du också sett Röda Korsets helsidesannonser i tidningarna de senaste dagarna? Rubriken lyder: ”Vi tror också på hjälp i närområdet. Till exempel i Sölvesborg”.

Och vi är inte ensamma!

Det är väldigt många som bidrar till att hålla inte bara Stockholm utan hela Sverige varmt. Alla rödakorsare gör det, många enskilda människor gör det, många andra organisationer gör det. Och de rösterna är starkare. Det engagemanget är starkare!

Jag vill säga som Stadsmissionens direktor Marika Markovitz sade igår: ”Den enorma solidaritet som svenskar ger uttryck för borde vi alla vara stolta över och berätta om”. Vi är många miljoner som skriver under på just det citatet.

Annonser
Det här inlägget postades i Personligt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s