Får det räcka? Får det vara nog nu?

Världen brinner just nu. Det är lätt att känna sig vanmäktig. Vad skulle rimligen jag kunna göra? Eller du? Vi?

Var ska man börja när 60 miljoner människor är på flykt från sina hem? Vad kan vi göra för den bråkdel av medmänniskor på flykt som når Sverige? I det stora sammanhanget är vårt land en fristad för människor på flykt. Det har vi varit länge och det är något vi ska vara stolta över. Men omvärlden förändras och behoven är större än någonsin.

Jag finner ändå hopp: det är sant att ingen kan göra allt. Men alla kan vi göra något. Och därför är jag så stolt och glad över Röda Korsets nya kampanj Bli volontär!

Vill du bli på gott humör och samtidigt få känna att du kan göra skillnad? Kolla in den här rätt annorlunda musikvideon på YouTube!

#blivolontär utgör andra delen av kampanjen ”Integration i praktiken”. Där berättar vi om de samhällsutmaningar vi ser, vi pekar på lösningar och berättar om allt fantastiskt arbete som Röda Korsets volontärer gör varje dag runt om i Sverige. Målet är att fler människor ska engagera sig i Röda Korset och att alla som flyr till Sverige ska få svenska-undervisning från start.

Röda Korset arbetar för ett humant flyktingmottagande och goda förutsättningar för integration. Det handlar bland annat om att skapa en meningsfull sysselsättning till alla dem som bor på ett asylboende. Det handlar om att ge professionell språkundervisning. Röda Korset har många volontärer som arbetar med språkträning. Men det räcker inte. Det krävs också verklig svenskundervisning.

 Hur kan vi alla bidra i Röda Korsets arbete med integration?

Personligt engagemang är själva livsnerven i Röda Korset. Som medlem eller volontär tar du ställning – och ansvar för vilket samhälle du vill ha. Nu söker vi fler som vill vara med och ge asylsökande och nyanlända en bra start i Sverige. Ett par timmars språkträning, en fika eller andra sociala aktiviteter ger mycket både till dig och dem du möter. Vi har många olika volontäruppdrag   Här kan du hitta lediga volontäruppdrag i Röda Korset! 

Vad menar vi egentligen med integration?

Med integration menar vi att en person känner sig delaktig i samhället. Integration förutsätter ömsesidig respekt och förståelse mellan människor samt kunskap om varandras kultur, synsätt och samhälle.

 Hur arbetar Röda Korset med integration?

Röda Korset finns med genom hela flyktkedjan. Vi är på plats i Syrien eller annat konflikt- och katastrofdrabbat område och ser till att befolkningen får mat, vatten och förnödenheter. Vi finns med längs hela flyktvägen. Och vi finns här i Sverige när en flykting kommer hit.

I Sverige arbetar vi för ett värdigt och humant mottagande. Röda Korsets volontärer finns idag på nära 150 asylboenden över hela landet. Under ett par timmar i veckan hjälper volontärer till med bland annat språkträning och sociala aktiviteter.

Men vi behöver vara fler! Full fart eller tid över? Bli volontär!

Annonser
Det här inlägget postades i Personligt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s