I Jämtland, Kalmar och Västmanland gör man det. Gör du och jag?

Världen brinner. Tack och lov gör engagemanget det också. Många vill hjälpa till, men hur sjutton gör man? Röda Korset har precis tagit tempen på viljan att bidra, i en stor NOVUS-undersökning. Den visar 2 av 3 skulle kunna tänka sig att engagera sig frivilligt för att hjälpa andra människor. Men bara var tionde uppger att de faktiskt är engagerade frivilligt någon gång i veckan för att hjälpa andra människor. Varför? Många anger tidsbrist som orskak till detta. Men också att det känns svårt ock krångligt att bli volontär.

Det finns en outnyttjad kraft runt om i landet som Röda Korset vill ta vara på. Detta delar vi med många andra organisationer! 60 miljoner människor är på flykt och många av dem kommer till Sverige. ”Bara” Röda Korset har idag 30 000 volontärer som var och en bidrar till en mer human värld. Det är fantastiskt med det räcker inte! Vi behöver bli ännu fler som hjälper asylsökanden och nyanlända till en bra start i Sverige.

Vanligaste anledningarna till att man inte engagerar sig är att det tar för mycket tid och att man prioriterar annat: Vi vill därför sänka trösklarna och visa att man får mycket tillbaka genom att bli volontär. Ett par timmars språkträning eller sociala aktiviteter kan göra en enorm skillnad i en annan människas liv. Varje dag för vi höra berättelser som gör oss varma i magen, när volontärer berättar om allt de får tillbaka.

Av undersökningen framkommer att det finns flest volontärer i Västernorrland, Södermanland, Jönköpings län, Västerbotten och Norrbotten. Här är 18-20 procent engagerade någon gång per vecka för att hjälpa andra människor. Engagemanget är minst i Stockholm, Värmland, Örebro län, Halland, Skåne och Östergötland, där 11-13 procent uppger att de är engagerade frivilligt.

Störst motivation att engagera sig har invånarna i Jämtland, Kalmar och Västmanland. Här kan 70-72 procent tänka sig att bli volontär. Viljan att engagera sig frivilligt är minst i Skåne och Blekinge, där 55 procent uppger att de kan tänka sig att bli volontär en gång i veckan.

Röda Korset vill ta vara på kraften som finns runt om i landet. Därför går vi nu ut i en landsomfattande kampanj där vi berättar att vi vill bli fler volontärer. Läs mer om #blivolontär här.

Press? Vänligen kontakta Röda Korsets presstjänst för mer information,

Telefon: 08-452 4820

Annonser
Det här inlägget postades i Personligt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s