Släck hatet!

POST TENE BRAS LUX

Vad betyder det? Och stämmer det verkligen?

Frasen på latin betyder ”efter mörkret kommer ljuset”. Den stod skriven på ett monument i Genève där styrelsen för Svenska Röda Korset var i veckan. Monumentet var rest för ett antal hundra år sedan, för att minnas människor som förföljts och dödats på grund av sin övertygelse. Post tene bras lux.

Frågan är om anhöriga i Trollhättan idag kan se att det kommer ljus efter mörkret. Kan vi se det på alla de orter där asylboenden brinner? Kan en pappa se det, som flytt från Syrien och som burit sin son i ett hundra dagar när han till slut anländer till Stockholms Central?

Ofattbart. Är detta ordet som vi klamrar oss fast vid efter skolattacken i Trollhättan? Kanske finns det inget ord som ens går att använda. Ännu vet vi för lite om motivet till varför en ung man går till en vansinnesattack på barn och lärare i en skola. Vad vi däremot vet är att chock, förtvivlan och rädsla griper omkring sig. För drabbade och familjer har en avgrund öppnat sig: ett före och ett efter. Mina tankar går till dem.

Viktigast just nu är att ta hand om varandra, som vår krishanterare Sara Hedrenius sagt i intervjuer med medierna: Samlas och prata om det som skett. Här kan du läsa mera om vad Sara sade till SVT Nyheter, med handfasta råd och tips.

Det räcker långt. Vi kan alla ge medmänskligt stöd.

Fristad

Det är också viktigt att skolan och kommunen skapar en dialog med elever, föräldrar och kommuninvånare. Därigenom kan behoven bäst identifieras.

Självfallet gäller detta inte bara Trollhättan. I dagarna är oron stor på skolor runt om i Sverige. Höstlovet står för dörren, många barn och ungdomar såg fram emot att få klä ut ut sig och skoja med att skrämmas. Plötsligt fick Halloween en helt annan innebörd. Att maskera sig och leka ”bus eller godis” bland grannarna? Nu känns detta som en omöjlig sak att göra. Min äldste son, 17 år, hade tänkt ut en riktigt ruggig förklädnad till den Halloween-maskerad de förberett på hans skola. Han lät den bedrövad ligga, och sa till mig imorse: Mamma, nu vill jag klä ut mig till det snällaste jag kan komma på.

Hur han gick till skolan? Som busschaufför! (Som en hyllning till den busschaufför som hyllats i media de senaste dagarna, som körde flyktingar från Täby till Kiruna och beskrev det som sitt livs resa).

Parallellt med skolattacken nås vi av rapporter om allt fler bränder på tilltänkta asylboenden. Eftersom polisutredningar pågår vet vi inte vad som ligger bakom, men varje brand är en brand för mycket. Flyktingar som kommer har rätt till ett värdigt och tryggt mottagande. Vårt land skall vara en fristad och det ska vi vara stolta över. Det är dags att släcka hatet. Vi vet alla att flykt är den absolut sista utvägen för en medmänniska. Som den somaliskfödda poeten Warsan Shire uttryckt det:

No one leaves home unless home is the mouth of a shark.

You only run for the border when you see the whole city running as well.

You only put your children in a boat if you know the water is safer than the land.

Det kommer att krävas handlingskraft och resurser för att möta de utmaningarna Sverige står inför. Röda Korset, ofta tillsammans med andra organisationer i civilsamhället, axlar redan sitt ansvar. Det gör vi utifrån samma bevekelsegrund oavsett om det gäller en krissituation i Sverige eller bortom vårt lands gränser: Ingen ska lämnas ensam i en katastrof. Men organisationer är en sak. Var och en av oss kan också göra skillnad. Bara detta att lägga armen om en medmänniska, till exempel. Det är inte så ”bara”.

Om Anna Carlstedt

Ubildningsledare på Stockholms universitet. Disputerade 2005 på fransk renässanslitteratur, som jag fortfarande gärna drömmer mig tillbaka till på min fritid: Då fortsätter jag forska lite, och skriva mycket. Hittills har det blivit fem böcker på Gidlunds förlag, om poeter, profeter, power-prinsessor och julmust... Har i mitt yrkesliv haft två spår: Det akademiska som forskare, lärare och ledare. Och det idéburna, där jag haft olika förtroendeuppdrag. Varit ordförande bl a för Svenska Röda Korset, Forum för idéburna organisationer med social inriktning och för IOGT-NTO. Ledde den statliga utredningen "En nationell samordnare för att värna demokratin mot våldsbejakande extremism". Kör helst Pontiac eller Ford Mustang, gillar att träna hårt och leda mjukt. Får energi och styrka av min brokiga, färgstarka flock och av alla modiga människor som försökt och försöker göra världen litet bättre för oss andra.
Detta inlägg publicerades i Personligt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s