Inre gränskontroller måste bli ytterst tillfällig lösning – med asylrätten intakt!

När Sverige nu inför tillfälliga gränskontroller, efter beslut av regeringen, kommer det för de flyktingar som anländer till våra gränser att finnas tre val:

• Att söka asyl i Sverige.
• Att återvända till det land de närmast kommer ifrån.
• Att ta en annan väg om slutmålet är Norge eller Finland.

Det säger sig självt att det inte är en optimal situation att införa gränskontroller. Det kan bara vara en ytterst tillfällig lösning. Migrationsverket lovar att den som vill söka asyl ska kunna göra det även i fortsättningen. Det är en viktig signal. Det är en mänsklig rättighet att söka asyl och Sverige måste även framöver stå upp för asylrätten. Det gäller särskilt i en krissituation som den vi just nu befinner oss i.

Samtidigt undrar jag? För vem är detta en kris?
Det är lätt att fokus handlar om Sveriges förmåga att ta emot många människor på kort tid. Det ÄR en utmaning, men den är inte oöverstiglig. Och vi får inte glömma bort vad krisen faktiskt handlar om. Kriget i Syrien har lett till den utdragna flyktingsituationen som orsakar ett enormt, mänskligt lidande och tvingar miljontals människor på flykt. Situationen i migranters hemländer och i flyktingläger kring Syrien upplevs så farlig och ohållbar att män, kvinnor och barn inte ser en annan utväg än att ge sig iväg. Samtidigt ökar oron i Afghanistan vilket leder till att allt fler flyr mot en tryggare plats. En sådan trygg plats är Europa, och Sverige.
Samtidigt ser vi att systemen och mottagande i Europa inte fungerar. Människor på flykt får varken tak över huvudet, mat eller vatten. Utsatta grupper som ensamma barn och gravida kvinnor, får inte den hjälp de behöver. Det är allvarligt och nu måste fler agera.
Europa och Sverige måste visa solidaritet med de flyktingar som behöver skydd.
I det korta perspektivet handlar det om att Sverige måste samarbeta med länderna runt omkring så att utsattheten vid gränsen inte förvärras. Regeringen måste också använda ”gränskontrollstiden” till att göra sitt yttersta för att EU/andra länder samarbetar så att Europa visar solidaritet med världens flyktingar.
EU måste gå från ord till handling och visa att de menar allvar med att fördela människor på flykt. Vi ser med särskild oro på ensamkommande barn och deras situation.

Dessutom är frågan, om vi ser situationen i ett historiskt perspektiv: När har invandring varit ett problem? Var det ett problem för Amerika att över en miljon svenskar kom dit? Var det ett problem för Sverige att det kom hit valloner och byggde upp våra järnbruk? Var det ett problem med arbetskraftsinvandringen hit till Sverige när vår industri stod intakt efter kriget och vi skrek efter arbetskraft?

Jag vet att situationen är annorlunda nu. Jag vet att M. som arbetar som tandläkare på mottagningen i Vänersborg inte kom hit från Syrien för att han så väldigt gärna ville lämna allt för ett jobb i Sverige. Han flydde, liksom många miljoner medmänniskor just nu gör, för att deras hem bombas till grus, för att deras barn dödas, för att de torterats och tagits ifrån allt hopp om en framtid.

Vi är ett av världens rikaste länder. Vår infrastruktur står helt intakt. Media världen över rapporterar att svensk ekonomi går som tåget. Alla som kommer till oss är en resurs. Nedlagda skolor kan öppna igen. Yrken med brist på personal jublar. Utbildningsnivån ökar markant överallt i landet. Ser vi människor som ett problem eller en resurs?

Ja, de flyktingströmmar som nu når oss innebär en enorm påfrestning och omställning. Många volontärer är svårt ansträngda. Likaså kommuner, ideella organisationer och myndigheter. Men flyktingströmmen består av medmänniskor. Det är småbarnspappor. Systrar. Farmödrar. Jag kom nyligen från Sudan. Jag tänker att om man där grejar flera miljoner människor i flyktingläger i Darfur, eller om Libanon med en yta stor som Skåne kan ta emot fler miljoner…. Ja, då kan Sverige välkomna några hundra tusen som behöver vår hjälp.

Annonser
Det här inlägget postades i Personligt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s