Vad kan rimligen lysa upp i detta mörker? En skola i Huddinge, till exempel.

Det är mörkt nu. Både bokstavligt och bildligt. Utanför mitt fönster på Röda Korsets kontor står en stackars julgran och hukar sig i det kalla regnet. Allt är grått. Och vår regering lägger förslag som slår hårt mot redan svårt utsatta medmänniskor. Ändå upplevde jag igår ett ljus, i form av helt fantastiska barn på en skola Huddinge, som tror att det går att förändra världen på riktigt. Jag återkommer till det.

Men först: Nu föreslås som du vet en tillfällig lagstiftning för att få fler flyktingar att söka asyl i andra länder. Jo, vi vet: Flyktingsituationen i Sverige och Europa har inga enkla lösningar och självklart måste vi lyssna när samhällsfunktioner slår larm. Men för vilka är situationen en kris? För oss i Sverige eller för människor som tvingas lämna allt och fly för sina liv? Regeringens förslag slår hårt mot de redan hårt utsatta och kommer påtagligt försämra möjligheterna till integration.

Tillfälliga uppehållstillstånd och avsaknad av rätt till familjeåterförening skapar oerhörd otrygghet och stress.

Vi inom Röda Korset är också djupt bekymrade över att lagstiftningen ska gälla i tre år. Det är en väldigt lång tid, och kommer att få svåra humanitära konsekvenser för många barn och vuxna som befinner sig på flykt. Röda Korset möter dagligen människor som är förtvivlade eftersom de får vänta i år på att få återse sin familj. Förslaget som nu ligger begränsar möjligheterna till familjeåterförening så mycket att rätten i princip kommer att bli obefintlig.

Samtidigt, medan mörkret sänker sig, fortsätter människor kämpa. Igår träffade jag barn på Vistaskolan. De hade – låg, mellan och högstadiet tillsammans – arrangerat en kväll där de bjöd in allmänheten och samlade in pengar till Röda Korsets arbete för människor på flykt. De samlade in över 56 000 kronor! Lilla Aktuellt uppmärksammade detta, och igår fick jag äran att ge dem ett diplom.

image1

Dessa barn på en skola i Huddinge, deras lärare och rektor, tror på allvar att de kan göra skillnad för utsatta medmänniskor. Jag hoppas att vi alla i Röda Korset fortfarande vågar tro det. Och även våra politiker.

Annonser
Det här inlägget postades i Personligt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s