Vad händer i Genève?

Idag firas Frivillighetens Dag över hela världen.

Frivilliga

Bara i Röda Korset har vi nästan 17 miljoner volontärer som i 160 000 lokala kretsar gör skillnad. Varje dag. Idag tänker vi särskilt på alla frivilliga som arbetar i kris och konflikt. Till Genève har vi med oss en utställning som får mycket uppmärksamhet, och som är just på det temat inom vårt ViCE-projekt (Volunteers in Crisis and Emergencies). Bilden är tagen under ett ebola-utbrott.

Power of Humanity

Genève samlar i dagarna världens största och äldsta humanitära nätverk, Internationella rödakors- och rödahalvmånerörelsen med sina 189 nationella föreningar, Internationella rödakors- och rödahalvmånefederationen (IFRC), Internationella rödakorskommittén (ICRC) och representanter för de 196 stater som är parter till Genèvekonventionerna (1949).

Konferensen hålls den 4-10 december. Det är i huvudsak tre möten som var för sig och tillsammans bygger upp rörelsens sammanhållning och styrka. Mer än en miljon medlemmar och volontärer runt om i världen sluter upp kring uppdraget att stärka motståndskraften och förmågan att återhämta sig hos individer och lokalsamhällen som drabbas av kriser och katastrofer.

Under den internationella delen av konferensen, som bara hålls vart fjärde år, samlas representanter för nästan varje regering i världen, Internationella rödakors- och rödahalvmånerörelsen samt samarbetsorganisationer inom FN, NGO-världen och akademiska institutioner för att tackla vår tids största humanitära utmaningar.

Svenska Röda Korset jämte representanter för Utrikesdepartementet (UD), Försvarsdepartementet och Sida deltar med en delegation med mig och vår generalsekreterare Ulrika Årehed Kågström i spetsen.

 

Annonser
Det här inlägget postades i Personligt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s