Vad kan hindra Damokles svärd från att falla?

Jag kommer strax till Damokles. Men först: Regeringen aviserade som bekant nyligen förändringar i svenskt mottagande av flyktingar. De kallades ”åtgärder för att skapa andrum för svenskt flyktingmottagande”. En utgångspunkt för förslagen är att situationen ”kräver att antalet personer som söker asyl och beviljas uppehållstillstånd i Sverige minskar kraftigt”. Regeringen vill därför under en period anpassa asylreglerna till miniminivån i EU för att fler ska välja att söka asyl i andra EU-länder. Som en del av åtgärdspaketet angavs det även att Sverige ”i närtid inför ID-kontroller på samtliga kollektiva transportsätt till Sverige”.

Jag återkommer till detta. Låt mig bara först berätta en legend:

Damokles var anställd vid hovet i Syrakusa under antiken. Vid ett gästabud utsattes han av kungen för att bli sittandes med ett skarpslipat svärd, som hängde i ett enda hårstrå, över sitt huvud. Detta sedan han åtrått kungens plats. Men ”Damoklessvärd” har fått en vidare betydelse: Det har blivit ett bevingat uttryck för överhängande fara. Cicero använde det, liksom Shakespeare i Henrik IV. Kennedy på sin tid talade till FN om ”Damokles kärnvapensvärd”. Det dyker upp i våra TV-spel och i sångtexter.

När nu hela världens rödakors- och rödahalvmåne-organisationer plus reprsentanter för våra regeringar samlas i Genève (över 2000 personer), under parollen ”Power of Humanity”, känner jag att Damokles svärd hänger över våra huvuden. Och den övervägande faran vi hotas av är: UPPGIVENHET. Men:  Vi har varit utsatta för fara förut, och vi har övervunnit vår rädsla och gjort världen bättre tillsammans! Tänk bara på 1940-talet, när vi lyckades samlas kring Genève-konventionerna och den internationella humanitära rätten.

Nu får vi, varje dag, rapporter från hela världen om att de mänskliga rättigheterna inte respekteras. Inte ens den helt centrala mänskliga rätten att söka asyl.

Röda Korset värnar vår neutralitet. Vi värnar vår unika, stödjande roll och det faktum att vi verkar på direkt mandat av våra regeringar. Med detta sagt måste vi nu i all enkelhet ställa frågor. Jag vill, som ordförande för Svenska Röda Korset, veta:

HUR kan man tycka att asylrätten är viktig och samtidigt – utan remissförfaranden och djupare överväganden – införa en snabblag om ID-kontroller som i praktiken kan hindra utnyttjandet av rätten att söka asyl?

VILKA signaler sänder Sverige till omvärlden? Är vi fortfarande överens om att värna asylrätten och, i ett större perspektiv, de mänskliga rättigheter vi de facto ställt oss bakom tillsammans? I en situation där de goda exemplen uteblir kan istället motsatta strömningar få starkare fäste nationellt och internationellt. Det är en skrämmande utveckling som pågår just nu.

HUR rimmar ovanstående med den svenska lagstiftningsprocessen som vilar på ett inkluderande av samhällets olika röster? När det gäller förslaget om en snabblag har samråd INTE skett med några aktörer från det civila samhället. Genvägar, snabbförfaranden och inskränkningar i den mänskliga rättigheterna är en farlig väg att gå! Historien visar oss att det är just i svåra tider som etablerade rutiner ska hållas. Att garantera rättigheter kan kosta på både i pengar och i praktiska problem, vi har förståelse för att flyktingsituationen är allvarlig, men att riskera att inte garantera de mänskliga rättigheterna får mycket större konsekvenser.

Just nu pågår som sagt Internationella rödakors- och rödahalvmånerörelsens internationella konferens i Genève. Vart fjärde år samlas vi, samt representanter för nästan varje regering i världen. Dessutom finns här samarbetsorganisationer inom FN, NGO-världen och akademiska institutioner för att tackla vår tids största humanitära utmaningar.

Svenska Röda Korset sitter jämte representanter för Utrikesdepartementet (UD), Försvarsdepartementet och Sida. Det är en unik möjlighet att säkerställa att Genèvekonventionerna, krigets lagar, efterlevs och hur vi tillsammans bättre ska skydda och hjälpa människor som tvingas på flykt.

MR-frågor nationellt bör inte hanteras som något separat från MR-frågor internationellt. Att i en upplevd ”krissituation” frångå vanliga normativa processer, såsom regeringen gjort ifråga om den så kallade snabblagen är olyckligt. I praktiken en risk för att MR-standards sänks utan djupare överväganden.

Sverige måste vara en stark röst för rätten att söka asyl och för ett humant och värdigt mottagande. Att införa åtgärder, så som omfattande ID-kontroller, som även regeringen noterat i praktiken kan inskränka asylrätten, är en mycket allvarlig utveckling.

DET FINNS INGA HUMANITÄRA LÖSNINGAR PÅ HUMANITÄRA KATASTROFER. DET FINNS BARA POLITISKA.

Röda Korset tar INTE partipolitisk ställning. Vi värnar vår neutralitet, vår opartiskhet och vår självständighet. Men överst bland våra grundprinciper står HUMANITET. Vi måste höja vår röst när vi anser att den humanitära rätten, rätten till asyl och de mänskliga rättigheterna äventyras.

 

 

 

 

 

Annonser
Det här inlägget postades i Personligt. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Vad kan hindra Damokles svärd från att falla?

  1. frdrkgstfssn skriver:

    Gillar att läsa det du skriver, Anna. Man blir både mer allmänbildad och omvärldsorienterad. Tyvärr får det mig att inse att den bristande koncentrationen i skolan har satt sina spår. Å andra sidan hade jag kul.

  2. frdrkgstfssn skriver:

    Gillar att läsa det du skriver, Anna. Man blir både mer allmänbildad och omvärldsorienterad. Inser dock att den bristande koncentrationen i skolan satt sin spår vad det gäller detta. Men jag hade skoj.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s