Ett rött band

image

Sicilianska Röda Kors-volontärer tar emot Henry Davison-medaljen i Genève. Bakom syns As Sy och Konoe, generalsekreterare resp. President för världens Röda Halvmåne- och Röda Korsföreningar. 

Såhär i mitten av december påminns vi här i Sverige, oavsett om vi har någon tro eller inte, om Lucia-legenden, som ju av tradition sägs komma med Ljuset. Sedan årtusenden berättas att Sankta Lucia, från Sicilien, gick ut med mat till hungrande och hjälpte nödlidande. Ljusen i Lucias krona symboliserar ett löfte om att ljus kommer i vintermörkret. Men ljusen påminner också om att hon, liksom så många andra kontroversiella personer, blev bränd på bål (även om lågorna inte bet på just henne).

Legenden förtäljer att Lucia under sent 200-tal levde på Sicilien. Hon dog år 304 martyrdöden för sin tro och för att hon skänkt sin hemgift till de fattiga (!). Lågorna bet alltså inte, och till slut blev hon dödad genom att ett svärd stacks in i halsen. Resterna av henne kan ännu beses i S:t Jeremias kyrka i Venedig.

Legenden om henne är en ganska ruggig historia och det röda bandet om hennes midja symboliserar som bekant blod.

Men just i år, när jag ser det röda bandet, kommer jag att tänka på det jag fick uppleva förra veckan när 2000 personer samlades i Genève: Delegater från Röda Halvmånen, Röda Korset och regeringar från hela världen. En av dagarna, till stående ovationer från en gråtande publik, gick ca 50 volontärer från den sicilianska grenen av italienska Röda Korset upp på scenen för att ta emot den finaste utmärkelsen: Henry Davison-medaljen. De stod som ett rött band över den enorma scenen. De fick symbolisera alla volontärers insatser runt Medelhavet, för alla de människor som flyr.

Medaljörerna kommer från Sicilien, precis som Lucia. Och precis som hon har de nått de mest utsatta. De har också stått för en glimt av ljus och värdighet, för många, många tusen människor.

Under min vecka i Genève träffade jag inte bara med kollegor som arbetar nära Medelhavet – som i Syrien, Grekland, Libanon och Libyen. Utan också från Sudan, SydSudan, Eritrea, Afghanistan, Myanmar, Colombia. De berättelser de delar med sig av, om vad deras volontärer är med om, kan knappt sättas på pränt. Bara i Syrien har Röda Halvmånen sett 50 av sina volontärer dödas. En kollega från Damaskus berättar om en volontär som under ett uppdrag fick en alldeles särskild kontakt med en liten tjej som bodde i ett utbombat hus i Aleppo. De lekte litet varje vecka vid volontärernas besök. Tjejen var fyra och svårt traumatiserad. Men hon lekte ändå ibland. Hon hade en leksakskanin. Och hon tyckte om att få ansiktsmålningar. För ett par veckor sedan var hon iskall att röra vid – det är ju vinter i Syrien. När volontären kom tillbaka fyra dagar senare var hon död.

Flyktingkrisen är global. Och den är INTE en kris för EU. Eller för Sverige. Krisen, katastrofen, upplever de som flyr. Inte vi. De allra, allra flesta flyktingar i världen är kvar i sina hemländer eller i närområdet. De få som lyckas ta sig till Europa skulle vi kunna välkomna utan några som helst problem om vi hjälptes åt.

Volontärernas budskap var två:

  1. Ingen medmänniska som tvingas fly är illegal
  2. Det finns inga humanitära lösningar på humanitära katastrofer. Bara politiska.

Röda Korset är rädda om vår neutralitet och vår opartiskhet. Men vi förväntar oss att de länder som kommit överens om den internationella humanitära rätten, och rätten att söka asyl, håller vad de lovar.

Jag vet inte om du firar Lucia eller inte, eller om du tillhör någon religion eller inte. Men låt oss hoppas att det symboliska ljus hon förväntas komma med, genom årtusendena och från Medelhavet till detta mörka land, kan väcka någon tanke.

Annonser
Det här inlägget postades i Personligt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s