Hur viktig är asylrätten för vår regering?

Idag antog riksdagen lagen som ger regeringen rätt att införa id-kontroller på bussar, tåg och passagerarfartyg till Sverige under tre år. Svenska Röda Korset vidhåller sin kritik mot lagen, både när det gäller innehåll och beredningen av förslaget.

Frågan är hur man kan tycka att asylrätten är viktig och samtidigt – utan remissförfaranden och djupare överväganden – införa en snabblag om ID-kontroller som i praktiken kan hindra utnyttjandet av rätten att söka asyl.

Regeringen kallar det ”åtgärder för att skapa andrum för svenskt flyktingmottagande”. En utgångspunkt för förslagen är att situationen ”kräver att antalet personer som söker asyl och beviljas uppehållstillstånd i Sverige minskar kraftigt”.

Vi får, varje dag, rapporter från hela världen om att de mänskliga rättigheterna inte respekteras. Inte ens den helt centrala mänskliga rätten att söka asyl. Hur ser man på den rätten i vårt eget land?

Röda Korset värnar vår neutralitet. Vi värnar vår unika, stödjande roll och det faktum att vi verkar på direkt mandat av våra regeringar. Med detta sagt måste vi nu i all enkelhet ställa frågor. Jag vill, som ordförande för Svenska Röda Korset, veta:

HUR kan man tycka att asylrätten är viktig och samtidigt – utan remissförfaranden och djupare överväganden – införa en snabblag om ID-kontroller som i praktiken kan hindra utnyttjandet av rätten att söka asyl?

VILKA signaler sänder Sverige till omvärlden? Är vi fortfarande överens om att värna asylrätten och, i ett större perspektiv, de mänskliga rättigheter vi de facto ställt oss bakom tillsammans? I en situation där de goda exemplen uteblir kan istället motsatta strömningar få starkare fäste nationellt och internationellt. Det är en skrämmande utveckling som pågår just nu.

HUR rimmar ovanstående med den svenska lagstiftningsprocessen som vilar på ett inkluderande av samhällets olika röster? När det gäller förslaget om en snabblag har samråd INTE skett med några aktörer från det civila samhället. Genvägar, snabbförfaranden och inskränkningar i den mänskliga rättigheterna är en farlig väg att gå! Historien visar oss att det är just i svåra tider som etablerade rutiner ska hållas. Att garantera rättigheter kan kosta på både i pengar och i praktiska problem, vi har förståelse för att flyktingsituationen är allvarlig, men att riskera att inte garantera de mänskliga rättigheterna får mycket större konsekvenser.

Förra veckan genomfördes rödakors- och rödahalvmånerörelsens internationella konferens i Genève. Vart fjärde år samlas vi, samt representanter för nästan varje regering i världen. Dessutom finns här samarbetsorganisationer inom FN, NGO-världen och akademiska institutioner för att tackla vår tids största humanitära utmaningar.

Svenska Röda Korset satt förra veckan jämte representanter för Utrikesdepartementet (UD), Försvarsdepartementet och Sida. Det var en unik möjlighet att säkerställa att Genèvekonventionerna efterlevs och hur vi tillsammans bättre ska skydda och hjälpa människor som tvingas på flykt.

MR-frågor nationellt bör inte hanteras som något separat från MR-frågor internationellt. Att i en upplevd ”krissituation” frångå vanliga normativa processer, såsom regeringen gjort ifråga om den så kallade snabblagen är olyckligt. I praktiken en risk för att MR-standards sänks utan djupare överväganden.

Sverige måste vara en stark röst för rätten att söka asyl och för ett humant och värdigt mottagande. Att införa åtgärder, så som omfattande ID-kontroller, som även regeringen noterat i praktiken kan inskränka asylrätten, är en mycket allvarlig utveckling.

DET FINNS INGA HUMANITÄRA LÖSNINGAR PÅ HUMANITÄRA KATASTROFER. DET FINNS BARA POLITISKA.

Röda Korset tar INTE partipolitisk ställning. Vi värnar vår neutralitet, vår opartiskhet och vår självständighet. Men överst bland våra grundprinciper står HUMANITET. Vi måste höja vår röst när vi anser att den humanitära rätten, rätten till asyl och de mänskliga rättigheterna äventyras.

Jag ser fram emot svar på mina frågor ovan.

Annonser
Det här inlägget postades i Personligt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s