Regeringen kräver ID. Röda Korset kräver svar.

Jag förväntar mig att vår regering svarar på den fråga Röda Korset har ställt i en månad nu, nämligen: HUR viktig är asylrätten?

Om några veckor åker jag till Syrien för att träffa min ordförandekollega i Syriska Röda Halvmånen. Och för att träffa de volontärer som dagligen riskerar sina liv för att hjälpa medmänniskor i det som kallas världens farligaste land. Vad menas med ett sådant uttryck? Siffror förstås. Flera hundra tusen människor är döda. Varav 50 av våra egna volontärer, sedan kriget bröt ut. Men bakom siffrorna? Fyraåringen i Aleppo, som jag berättade om i ett annat blogginlägg, till exempel. Han som tyckte om ansiktsmålningar och fjärilar. Han frös ihjäl. I en grushög som kallades ”provisoriskt skydd”. Bakom siffrorna finns också de som flytt därifrån, för sina liv. De allra flesta – flera miljoner – är kvar i närområdet. Några har lyckats ta sig hit, till vårt land. Sammanlagt 160 000 medmänniskor sökte förra året asyl i Sverige, ett av världens rikaste länder med hela infrastrukturen intakt och med ett stort behov av invandring. Det är alldeles för många, säger vår regering. Som skriver, citat, att det krävs:

”åtgärder för att skapa andrum för svenskt flyktingmottagande”. En utgångspunkt är att situationen ”kräver att antalet personer som söker asyl och beviljas uppehållstillstånd i Sverige minskar kraftigt”. Jaha. Jag skulle vilja resa tillbaka till Sudan där jag var i höstas, och ta med mig dem som talar om för många flyktingar och systemkollaps, och visa hur det ser ut i t ex Darfur-området. Där talar vi inte 160 000 flyktingar. Där talar vi miljoner. Liksom i Libanon, ett hårt ansträngt land med yta som ett mindre svenskt landskap. Flera miljoner människor på flykt.

OM fyraåringen som frös ihjäl i en grushög i Syrien hade lyckats ta sig till just Sverige, mot alla odds, med sin familj, hade de då haft sina ID-handlingar med sig? Förmodligen inte. De hade varit förstörda eller beslagtagna.

Den 4 januari införs de svenska ID-kraven på bussar, tåg och passagerarfartyg till Sverige under tre år. Svenska Röda Korset vidhåller sin kritik mot lagen, både när det gäller innehåll och beredningen av förslaget.

Frågan till vår regering är HUR man kan tycka att asylrätten är viktig och samtidigt – UTAN remissförfaranden och djupare överväganden – införa en snabblag om ID-kontroller som i praktiken kan hindra utnyttjandet av rätten att söka asyl. Röda Korset har nu volontärer på plats på Københavns Hovedbanegård. Jag avundas inte mina kollegor som skall berätta för desperata, utmattade människor som flytt för sina liv, att de efter sin långa resa inte kan ta sig till Sverige för att söka asyl, om de inte har sina ID-handlingar i ordning.

Vi får i Röda Korset, varje dag, rapporter från hela världen om att de mänskliga rättigheterna inte respekteras. Inte ens den helt centrala mänskliga rätten att söka asyl. Hur ser vi på den rätten i vårt eget land?

Röda Korset värnar vår neutralitet. Vi kritiserar aldrig något enskilt politiskt parti. Vi värnar vår unika, stödjande roll och det faktum att vi verkar på direkt mandat av våra regeringar. Med detta sagt måste vi nu i all enkelhet upprepa de frågor vi ställde i december till vår regering. Jag vill, som ordförande för Svenska Röda Korset, veta:

HUR kan man tycka att asylrätten är viktig och samtidigt – utan remissförfaranden och djupare överväganden – införa en snabblag om ID-kontroller som i praktiken kan hindra utnyttjandet av rätten att söka asyl?

VILKA signaler sänder Sverige till omvärlden? Är vi fortfarande överens om att värna asylrätten och, i ett större perspektiv, de mänskliga rättigheter vi de facto ställt oss bakom tillsammans? I en situation där de goda exemplen uteblir kan istället motsatta strömningar få starkare fäste nationellt och internationellt. Det är en skrämmande utveckling som pågår just nu.

HUR rimmar ovanstående med den svenska lagstiftningsprocessen som vilar på ett inkluderande av samhällets olika röster? När det gäller förslaget om en snabblag har samråd INTE skett med några aktörer från det civila samhället. Genvägar, snabbförfaranden och inskränkningar i den mänskliga rättigheterna är en farlig väg att gå! Historien visar oss att det är just i svåra tider som etablerade rutiner ska hållas. Att garantera rättigheter kan kosta på både i pengar och i praktiska problem, vi har förståelse för att flyktingsituationen är allvarlig, men att riskera att inte garantera de mänskliga rättigheterna får mycket större konsekvenser.

MR-frågor nationellt bör inte hanteras som något separat från MR-frågor internationellt. Att i en upplevd ”krissituation” frångå vanliga normativa processer, såsom regeringen gjort ifråga om den så kallade snabblagen är olyckligt. I praktiken en risk för att MR-standards sänks utan djupare överväganden.

Sverige måste vara en stark röst för rätten att söka asyl och för ett humant och värdigt mottagande. Att införa åtgärder, så som omfattande ID-kontroller, som även regeringen noterat i praktiken kan inskränka asylrätten, är en mycket allvarlig utveckling.

DET FINNS INGA HUMANITÄRA LÖSNINGAR PÅ HUMANITÄRA KATASTROFER. DET FINNS BARA POLITISKA.

Röda Korset tar som sagt INTE partipolitisk ställning. Vi värnar vår neutralitet, vår opartiskhet och vår självständighet. Men överst bland våra grundprinciper står HUMANITET. Vi måste höja vår röst när vi anser att den humanitära rätten, rätten till asyl och de mänskliga rättigheterna äventyras.

Jag ser fram emot svar på mina frågor ovan. Det går utmärkt att twittra, maila, ringa. Eller varför inte knacka på.

PS. Bilden visar hur det ser ut just nu i ett av flyktinglägren i Libanon.

image

Annonser
Det här inlägget postades i Personligt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s