Om det hade varit jag…

I söndags fick jag del av ett livsöde som följde med mig en hel, lång tågresa hem. En kvinnas berättelse som jag bar med mig ända in i tryggheten i mitt eget hem.

Det blev en debattartikel på SVT Opinion.

Men när jag skulle somna tänkte jag fortfarande: Om det hade varit jag…

Om jag inte hade hetat Anna utan Samar. Om jag hade flytt från Syrien och den kirurgpraktik där jag arbetade. För att min arbetsplats blivit en grushög, mina kollegor dödade och min lägenhet bara varit ett rykande skal av betong och armeringsjärn. Om min man varit försvunnen och jag bestämt mig för att fly med mina tonårssöner (och de hade samma ålder som mina nu har). Om jag då, i den sista båten vi tog, slitits ifrån dem och den som körde båten sagt ”de kommer med nästa”. Och mina barn inte kom. Inte med nästa båt och inte med nästa. Om deras mobiler var döda. Om jag till slut hade tagit mig till Danmark, utan att ha kunnat spåra dem. Och jag nu fått höra att det danska folketinget skall ta ställning till ett beslut. Som innebär att familjeåterförening ska tillåtas först tre år efter att en asylansökande fått uppehållstillstånd. Alltså i praktiken fyra år efter att man kommit till Danmark. Vad hade jag gjort?

Under tiden fortsätter Röda Korset, som den neutrala, opartiska humanitära organisation vi är, vårt arbete. Bland annat med familjeåterförening. Vi letar efter saknade anhöriga som kommit ifrån varandra i krig och konflikt. Varje dag över hela världen jobbar vårt globala nätverk med att sammanföra familjer som slitits isär, och återförenar tusentals familjer varje år. Vi förhåller oss neutrala. Ja. Men samtidigt står ordet HUMANITET överst bland våra grundprinciper. Och vi fortsätter därför ställa oss frågor, liksom våra kollegor i det danska Röda Korset: Hur viktigt är det för våra regeringar att värna asylrätten? Att se till att det finns lagliga vägar att söka asyl? Och, inte minst, att värna människors möjligheter att få återförenas med sina familjer?

Vi är djupt oroade över alla åtgärder som försvårar detta. I vårt eget land och i andra.

Idag skriver jag på SVT Opinion om situationen för kvinnor på flykt. Inspirationen kom från ett utmärkt seminarium som arrangerades i riksdagen nyligen. Jag skriver:

Tusentals kvinnor och flickor i flyktingläger har blivit traumatiserade av pågående väpnade konflikter. Tvångsäktenskap och våld i den nära relationen är vardag för väldigt många.

För de kvinnor som har modet att fly väntar en hård tid där några tappar bort sina familjer utmed flyktvägen medan andra utsätts för sexuellt våld av obekanta.

Livet för kvinnor och flickor på flykt är oerhört utsatt och därför är det bra att fem partier förra veckan bjöd in till en diskussion i riksdagen om migration och jämställdhet.

För Röda Korset är det uppenbart. Vi måste göra mer för kvinnor på flykt.

Det gäller både de som valt att stanna kvar som internflyktingar, de som bor i ett flyktingläger eller de som valt att fly till Europa.

Väpnande konflikter leder ofta till att familjer tappar bort varandra. Män, soldater som civila, försvinner oftare än kvinnor. Eftersom mannen oftast försörjer familjen orsakar hans försvinnande ekonomiska problem för de som blir kvar.

Möjligheten att efterforska är ofta viktigare för kvinnor eftersom de ofta möter svårigheter vad gäller arv, vårdnad av barn, ansökan om uppehållstillstånd/pass/medborgarskap.

De kan också utsättas för tvångsgifte på grund av mannens försvinnande.

Vi vet att människor lider fruktansvärt av att inte ha någon kontakt med sin familj eller ens veta vad som har hänt dem. Även om de misstänker att en familjemedlem är död hindrar ovissheten dem från att sörja och gå vidare i livet i det nya landet.

Vi vet också att barn som skiljs från vuxna familjemedlemmar löper större risk att traumatiseras, skadas fysiskt eller psykiskt, bli föräldralösa eller utsättas för olaglig adoption eller människohandel.

Fyra saker är avgörande för att underlätta för kvinnor på flykt:

För det första måste EU-länderna följa den internationella humanitära rätten och upprätthålla människors rätt att få information om en saknad anhörig.

Människor måste kunna återupprätta kontakten med familjemedlemmar som har försvunnit eller få information om dem.

För det andra måste EU-länderna öka ansträngningarna med att identifiera avlidna migranter på resvägar till och genom Europa. Det krävs att EU skapar en tydliga rutiner och riktlinjer för hur detta arbete ska genomföras.

Insamlad information om avlidna personer liksom en adekvat och värdig hantering av kroppar kan förhindra att avlidna försvinner spårlöst och underlätta för anhöriga i sorgeprocessen.

För det tredje måste EU-länderna öka medlen till kvinnojourer för att kvinnor på flykt ska få skydd undan våld, oavsett legal status. Kvinnor som blir utsatta för sexuella ändamål på resvägen till och genom Europa riskerar annars att bli avskurna från sina familjer.

För det fjärde måste EU-länderna ge människor på flykt rätt till vård, inklusive till mödra‐ och förlossningsvård, oavsett legal status.

Röda Korset fortsätter att stödja kvinnor som drabbats av krig eller väpnad konflikt.

Vi förebygger sexuellt våld genom att sprida kunskap om att alla former av sexuellt våld är förbjudet enligt internationell lag.

Vi bistår de som drabbats genom att se till att kvinnor får tillgång till katastrofhjälp och hälso- och sjukvård.

Riksdagsseminariet om kvinnor på flykt var ett steg i rätt riktning. Framför allt var det glädjande att se en så bred partipolitisk uppslutning kring rätten att söka asyl och familjeåterförening.

Nu förväntar sig Röda Korset att deltagarna i sin tur påverkar moderpartierna för att uppnå en bred överenskommelse i flyktingfrågan som värnar genusperspektivet och de mänskliga rättigheterna i svensk migrationspolitik. Detta gäller inte minst möjligheten för mammor att återförenas med sina barn. Och alla andra aspekter av familjeåterförening såklart. En familj kan se ut på tusen sätt.

Annonser
Det här inlägget postades i Politiskt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s