Volontär på liv och död

imageDen 8 maj firar Röda Kors- och Röda Halvmåne-rörelsen sin egen dag över hela världen. Själv gör jag det i Skövde och Skara. Men det är ett firande med tårar i ögonen. Bland våra många miljoner volontärer är det alldeles för många som skadas eller dör medan de räddar liv och ge hopp. Vår vision är att ingen skall lämnas ensam i en katastrof. Men, som sjuksköterskan Karin Levenby Bovy säger i en intervju på vår hemsida:  ”Jag är inte rädd för att dö. Men jag vill inte dö ensam”.

Varje dag både dör och skadas människor när sjukvårdspersonal och sjukhus attackeras, trots att det är förbjudet enligt krigets lagar. Sjukvård får aldrig bli en måltavla. Den här veckan går Röda Korset ut i en kampanj för att uppmärksamma krigets lagar och hylla alla dem som riskerar sina liv för att ge sjukvård i skottlinjen. Först ut är just nämnda Karin Levenby Bovy. Hon har jobbat som utsänd för Röda Korset och Internationella rödakorskommittén (ICRC) på många håll i världen, som i Sierra Leone och Afghanistan.

2 398 attacker har dokumenterats mot sjukvårdsinstitutioner och sjukvårdspersonal i 11 länder under åren 2012-2014 av ICRC.
1 933 av dessa händelser var riktade mot lokala sjukvårdare, däribland 262 från nationella rödakorsföreningar. 18 attacker skedde mot personal från ICRC och 121 mot internationella organisationer. Bara i Syrien har 60 av våra volontärer dödats sedan kriget bröt ut. De flesta händelser inbegrep militära styrkor eller väpnade grupper, men också polis och enkilda individer. Merparten av attackerna riktades mot hälsokliniker, sjukhus och ambulanser.

Läs gärna mer på redcross.se

Annonser
Det här inlägget postades i Personligt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s