Humanitär diplomati – en del av Röda Korsets DNA

Den kvinnliga vakten i entrén till Sveriges Riksdag gestikulerar med händerna och ber oss vänta.

– Vi får ta det en och en, det är folk före, säger hon myndigt och ställer sig bredbent.

Bakom oss i kön av sitter folk i gräset och lyfter ansiktet mot solen. Från den vita schlagerbaracken vid Slottet hörs musik från Eurovision och fiskmåsarnas svart-streckade vingar seglar över Strömmen.

Det är från denna verklighet vi ska bygga ett engagemang till en annan verklighet. Vi ska till Riksdagen och  tala om sönderbombade sjukhus, ambulanser som genomborras av hundratals kulor och patienter som dör, inte på grund av vapen utan av brist på dialysmaskiner, diabetsmedicin och antibiotika. Alltsedan 2008 har Röda Korset flaggat för ett skrämmande mönster i dagens väpnade konflikter: sjukvården utsätts för direkta attacker, vård förhindras och patienter diskrimineras.

Detta initiativ har sedan stötts av en koalition av världens främsta humanitära organisationer och samarbetspartners. Därför är det ingen slump att vi tillsammans med Läkare utan gränser och Svenska Afghanistankommittén är inbjudna av Sofia Arkelsten (M) och Pyry Niemi (S) för att diskutera vad som bör göras för att stärka skyddet av sjukvården. Det är så här vi arbetar när vi är som bäst. Inte heller är Röda Korset främmande för samhällspåverkan. Organisationen föddes ju ur Henry Dunants omvittnade  förmåga att övertyga andra att agera för de mest utsatta.

I modern tid kan vi se tillbaka på riktigt framgångsrika kampanjer som minkampanjen som mobiliserade människor över hela världen. 1997 antogs slutligen en FN-konvention som förbjöd användning, lagring, produktion och överföring av antipersonella minor (truppminor) samt deras förstöring. Därmed räddades miljontals liv. Röda Korset bidrog med stor kunskap i frågan och gladdes även  åt att kampanjen och dess ledare Jody Williams erhöll Nobels fredspris 1997.

Eller klustervapen-kampanjen som också bars av många röster och organisationer, däribland Röda Korset, och fick som resultat en konvention (2010) som förbjöd dessa vapen som orsakar stor skada bland civila.

Vad önskar ni uppnå med er kampanj? frågar en nyhetsreporter inför Riksdagseminariet.

Efter 150 år vid frontlinjen har vi lärt oss att fördömanden lätt blir politiska slag i luften. Istället är Röda Korset en mycket praktiskt och principfast organisation – vi måste komma nära människor för att hjälpa och ge skydd. För att få det tillträdet för vi dialog med alla, också våra svenska politiker.

Att vara konstruktiv är det viktigaste. Därför har vi tagit fram en checklista som innehåller flera förslag till lösningar som ska diskuteras med våra parlamentariker. I korthet innebär det ett förändrat beteende och förebyggande av brott mot Genèvekonventionerna, krigets lagar, för att skydda så många av krigets offer som möjligt.

Nyligen antogs en resolution i FN:s Säkerhetsråd som stärker skyddet av sjukvården i skottlinjen. Det skedde inte över en natt utan var resultatet av år av påverkansarbete, inte minst av Röda Korset. Nu är det viktigt att handling sätts bakom orden och att vi får se en reell förändring för all dem som osjälviskt arbetar för att rädda liv under kulregn, granatbeskjutning och bomber.

En grupp som ännu inte varit så engagerad men som spelar en viktig roll i världens alla länder är parlamentarikerna. Därför var det oerhört glädjande att bli inbjuden till seminariet på Riksdagen. Nu ser vi fram emot att fortsätta dialogen om hur en enskild parlamentariker kan göra för att förbättra skyddet mot sjukvården i väpnande konflikter.

Här kan du läsa mer om checklistan och våra förslag till lösningar

Annonser
Det här inlägget postades i Personligt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s