Aktuellt från Nationella samordnaren

Här nedan följer några exempel på saker som jag och mina kollegor arbetar med just nu. Läs gärna mer om vårt arbete på vår hemsida här.

Tiden har runnit iväg sedan dådet som skördade flera liv på Drottninggatan i april. Den 1 maj demonstrerade en rent nazistisk organisation i Falun. I samma län sitter samma våldsbejakande organisation i Kommunfullmäktige, på två orter. Vi går snart in i en valrörelse, samtidigt som vi får dagliga rapporter om hot mot demokratin i form av otillåten påverkan med våldsamma förtecken.

När de fasansfulla nyheterna från England når oss sörjer vi med Manchester, och nu senast London. Över hela världen fortsätter våldsbejakande extemister att ta liv och göra allt för att sprida skräck. Kabul är bara ett exempel av alltför många. Vad kan vi göra, var och en, för att rädslan inte skall slå klorna i oss? Och hur kan vi alla bidra till ett samhälle som fortsätter stå upp för demokrati, mångfald och tolerans?

Just nu arbetar Regeringen och Allianspartierna, delvis tillsammans, för att ytterligare stärka arbetet mot terrorism.

Ny lagstiftning? I direkt anslutning till den 7 april bjöd Stadsminister Stefan Löfven in oppositionen till samtal om nya åtgärder mot terrorism. Målet är att landa i en ny politisk överenskommelse innan sommaren. På bordet ligger frågor som de olika partierna spelat in.

Men redan innan samtalen landat har justitieminister Morgan Johansson meddelat att regeringen låter snabbutreda frågan om kriminalisering av deltagande i terrororganisationer. Idag, med dagens lagstiftning, är det inte förbjudet att vara medlem i en terrororganisation eftersom det skulle kunna strida mot den grundlagsfästa föreningsfriheten. Men Morgan Johansson ser inte det problemet. Till Aftonbladet säger han: – Att finansiera en terroristorganisation är redan förbjudet, och det har ansetts vara förenligt med föreningsfriheten. Föreningsfriheten har aldrig syftat till att man ska kunna vara aktiv i terroristorganisationer.   Frågan utreds av Stefan Johansson, justitieråd i Högsta Domstolen, och utredningen skall vara klar senast 15 december i år.

Ny rapport om IS-propaganda. En av alla myndigheter vi samarbetar nära med, är FOI. I en ny rapport från FOI undersöks terrororganisationen IS:s propaganda från en mängd olika perspektiv. Rapporten är den andra delredovisningen av ett regeringsuppdrag som FOI nu överlämnar till regeringen. Läs mer om rapporten här.

Kommunernas arbete lokalt: Målen för Nationella samordnarens arbete mot våldsbejakande extremism – att stärka demokratin, att motverka att personer ansluter sig till våldsbejakande extremism och att underlätta för personer att lämna extremistmiljöer – går också vidare. I det arbetet är kommunerna mycket viktiga och en nyckelroll spelas av de lokala samordnarna. Det är därför viktigt att ha en klar lägesbild över den lokala situationen. Vilka grupperingar finns i kommunen, och vilka delar i den kommunala verksamheten har ansvaret? För de kommuner som ännu inte har en klar lägesbild är det nu en prioritet att ta fram en sådan. Detsamma gäller en handlingsplan. Finns det luckor i informationsöverföringen mellan kommunala funktioner, och hur täpper ni i så fall till dem? Självklart skall det kommunala självbestämmandet respekteras, och kommunerna väljer hur arbetet riggas. Vi bistår med det som efterfrågas, och är mycket glada över att de allra flesta kommuner nu ”är på banan”.

För att stödja kommunernas arbete kommer vi snart – efter önskemål från det lokala planet – att ge ut en vägledning för hur kommuner kan ta fram lägesbilder och handlingsplaner. Dessutom genomförs även en nationell undersökning om våldsbejakande extremism i Sverige, en undersökning som främst handlar om kommunernas förebyggande arbete. Den kommer att publiceras i början av juli.

Nu är vår utbildning för praktiker ”i första linjen” igång! Jag inledde nyligen det första av tre internat på kursen ”Våldsbejakande extremism i Sverige – individ, samhälle, ideologi och praktik”. Vi har uppdragit åt Lunds universitet att planera och genomföra utbildningen. Kursen, som startade den 1 april och avslutas den 15 oktober, ges på kvartsfart och ger sammanlagt 7,5 högskolepoäng. Total kommer 53 studenter att delta under kursens 20 veckor.

Det var fantastiskt roligt att träffa deltagarna. Det finns en otrolig kompetens samlad på den här kursen, både bland vår kursdeltagare och bland våra föreläsare, sa Dan-Erik Andersson, universitetslektor vid Lunds universitet och en av de ansvariga för kursen.

Bland föreläsarna på kursen återfinns personer med gedigen kunskap inom området, från utbildnings-institutioner såsom Centrum för Mellanösternstudier vid Lunds universitet, Försvarshögskolan och Segerstedsinstitutet vid Göteborgs universitet. På kursen deltar även representanter från exempelvis Nationella samordnaren, Socialstyrelsen och Sveriges kommuner och landsting.

Nationella samordnaren träffar alla länsstyrelser och kommuner under året: Nu, när lite drygt hälften av vårens regionala kunskapsseminarier är avklarade kan vi konstatera att uppslutningen från kommunerna är god. Det är också en stor och bra bredd bland de som deltar. För oss har det varit en viktig poäng att låta kommunerna själva bestämma vilka som ska bjudas in till seminarierna. Hur man väljer att skära frågorna och bygga upp verksamheten ser ju så olika ut från kommun till kommun. Det vi kan konstatera är att det bidrar till en bredd och en spänst i seminarierna när det sitter människor ifrån så skilda verksamheter där. Men alla spelar de en viktig roll i det förebyggande arbetet.

Under våren och hösten 2017 bjuder Nationella samordnarnaren tillsammans med länsstyrelserna in alla kommuner till regionala kunskapsseminarier. Under seminarierna arbetar man utifrån fiktiva case och resonerar sig tillsammans fram till hur man skulle kunna agera om något liknande hände i den egna kommunen. En hel del fokus läggs också vid vad man kan göra för att förebygga att liknande situationer uppstår. Under april och maj har seminarier arrangerats i Västmanland, Gävleborg, Västernorrland, Skåne (två seminarier) och på Gotland. Innan sommaren återstår Uppsala, Dalarna, Södermanland, Jämtland och Kalmar.

Orostelefonen sköts nu stadigt av Rädda Barnen.

Vi är försiktiga med att dra slutsatser med utgångspunkt från samtalen eftersom det är en förhållandevis liten grupp men ungefär hälften av samtalen som kommer handlar om högerextremism och hälften om religiös extremism, sa Ola Mattsson på Rädda Barnen till Sveriges radio.

Sedan i februari är det Rädda Barnen som driver Orostelefonen på uppdrag av Nationella samordnaren. En sak som Rädda Barnen arbetat strukturerat med är att utveckla systemet för vidareslussning av de som ringer och behöver hjälp. Blir de hänvisade till tex Socialtjänsten i sin kommun försäkrar sig de som arbetar på Orostelefonen först om att någon verkligen svarar på Socialtjänsten.

Varje månad publicerar Rädda Barnen statistik på sin webbplats. Där går det också att ladda ner och skriva ut affischer som gör sig bra i väntrum eller föreningslokaler.

Slutligen vill jag slå ett slag för den utmärkta webb-platsen Krisinformation.se som förmedlar information från myndigheter och andra ansvariga till allmänheten före, under och efter en stor händelse eller kris.

Krisinformation.se drivs av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). Innehållet är framtaget genom myndighetsgemensamma arbetsgrupper inom olika områden. All information som finns på sajten är bekräftad information från myndigheter och övriga ansvariga.

Målet är att webbplatsens innehåll ska vara tillgängligt och användbart för så många som möjligt. Med Krisinformation.se:s mobilapp kan medborgare dessutom få information om kriser i sitt närområde till mobilen.

Och, tills vi hörs igen: kika gärna in på vår hemsida här!

 

Om Anna Carlstedt

Ubildningsledare på Stockholms universitet. Disputerade 2005 på fransk renässanslitteratur, som jag fortfarande gärna drömmer mig tillbaka till på min fritid: Då fortsätter jag forska lite, och skriva mycket. Hittills har det blivit fem böcker på Gidlunds förlag, om poeter, profeter, power-prinsessor och julmust... Har i mitt yrkesliv haft två spår: Det akademiska som forskare, lärare och ledare. Och det idéburna, där jag haft olika förtroendeuppdrag. Varit ordförande bl a för Svenska Röda Korset, Forum för idéburna organisationer med social inriktning och för IOGT-NTO. Ledde den statliga utredningen "En nationell samordnare för att värna demokratin mot våldsbejakande extremism". Kör helst Pontiac eller Ford Mustang, gillar att träna hårt och leda mjukt. Får energi och styrka av min brokiga, färgstarka flock och av alla modiga människor som försökt och försöker göra världen litet bättre för oss andra.
Detta inlägg publicerades i Personligt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s