Från en Almedals-Veteran: Mina bästa tips på v – inför Visby

Nu är det snart dags för Almedalen 2017. Det finns många åsikter om veckan i Visby, och självklart får vi ta den för vad den är. Men som en gigantisk mötesplats mellan civilsamhälle, myndigheter, forskning och näringsliv är Almedalen fortfarande unikt i världen. Och vill eller kan du inte vara på plats, så går det att följa väldigt mycket på webben. Om du är i Visby nästa vecka vill jag, lite med glimten i ögat, ge följande praktiska tips:

 • Välj! Bli inte stressad av de tusentals seminarier du inte hinner gå på, utan var supernöjd med det du valt istället…
 • Vila! Det är lätt att bli helt speedad av miljön, och inte känna förrän du stapplar i säng mitt i natten att du är helt slut. Du ska hålla hela veckan. Gå undan. Sätt dig en stund. Pausa. De övriga våningarna på biblioteket är bra plats, liksom Botaniska eller en promenad norrut längs stranden. Tänk på ett maratonlopp där det är klokt att hålla sina 5 minuter per kilometer, alla fyra milen…
 • Vätska! Glöm inte att dricka, både vatten och kaffe. Det är bästa bränslet i Almedalen, alla rosémingel till trots. Missa inte heller den – med rätta – hypade alkoholfria Almedalsdrinken! Och när du dricker behöver du:
 • Vattenklosetter: finns fräscha och bra i de övre våningarna i biblioteket och högskolan. De flesta hotells toaletter är bra, liksom restaurangernas. Mitt alla bästa pudra-näsan-tips får du dock inte förrän du bjuder mig på smurf-glass i hamnen.
 • Värme – som kan vara av eller på: Vädret i Visby växlar lika fort som i fjällen. Ta lager på lager så du kan njuta i solen men samtidigt inte fryser ihjäl när kvällen kommer.
 • Väska: släpp eventuella estetiska betänkligheter och ta ryggsäck! Det blir långa dagar, många kilometer och mycket att bära runt på!
 • Välj BRA skor – annars klarar du dig inte. Stoppa fin-skorna i väskan och byt inför seminarierna.
 •  Vaniljglassen …kan du strunta i. Det finns flera hundra andra sorters glass i hamn-caféerna. Missa inte saffrans och salmbärsglassen.
 • Våga! Så fort du ser en person som du skulle vilja prata med om viktiga saker – gör det. Almedalsfeelingen inbjuder verkligen till detta!
 • Visitkort och vidare kontakt: Mycket bra efter sommaren att ta kontakt med orden ”vi sågs ju i Almedalen och…”
 • VOLT – ha fulladdade batterier och gärna extra batteri-pack i väskan. Elurtag är en akut bristvara.
 • VÄRNA VARANDRA: plötsligt kan det kännas ensamt mitt bland dessa tusentals människor. Är ni där ett gäng kollegor – börja eller sluta gärna dagen med en ”hur-har-det-gått-idag-och vad-gör-vi-imorgon-stund”. Ring eller messa varandra lite och kolla läget: Dags för en fika ihop/dags att stämma av lite?
 • VI SES hoppas jag!

Vad jag och mina kollegor gör i Almedalen kan du bland annat följa här, på plats eller på nätet. Vi webb-sänder alla våra seminarier.

Om Anna Carlstedt

Ubildningsledare på Stockholms universitet. Disputerade 2005 på fransk renässanslitteratur, som jag fortfarande gärna drömmer mig tillbaka till på min fritid: Då fortsätter jag forska lite, och skriva mycket. Hittills har det blivit fem böcker på Gidlunds förlag, om poeter, profeter, power-prinsessor och julmust... Har i mitt yrkesliv haft två spår: Det akademiska som forskare, lärare och ledare. Och det idéburna, där jag haft olika förtroendeuppdrag. Varit ordförande bl a för Svenska Röda Korset, Forum för idéburna organisationer med social inriktning och för IOGT-NTO. Ledde den statliga utredningen "En nationell samordnare för att värna demokratin mot våldsbejakande extremism". Kör helst Pontiac eller Ford Mustang, gillar att träna hårt och leda mjukt. Får energi och styrka av min brokiga, färgstarka flock och av alla modiga människor som försökt och försöker göra världen litet bättre för oss andra.
Detta inlägg publicerades i Personligt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s