Äntligen, Maria Larsson!

Så kom då beskedet att alkoholskatten höjs, vilket är en vinst för alla! Alkoholskatterna har i princip inte höjts på många år i Sverige, vilket gjort att alkoholen i praktiken bara blivit billigare och billigare. Det tycker en del är bra. Men regeringen, liksom de flesta av oss svenskar, vet att om alkoholen blir lite dyrare så dricker vi lite mindre, och då drabbas färre av problem. Därför lovade regeringen före valet 2010 en rejäl skattehöjning, och sedan har det inte hänt något. Förrän nu.  
 
I dag bekräftade nämligen regeringen att en höjning av alkoholskatten finns med i den kommande höstbudgeten. Alkoholskatten på vin och öl höjs med sju procent medan skatten på starksprit höjs med en procent.

Detta är en mycket svår politisk fråga eftersom alkoholen och skatten tillhör de allra känsligaste frågorna i det här landet. Jag hoppades verkligen att ansvarig minister Maria Larsson skulle lyckas få med sig resten av regeringen i denna svåra men viktiga fråga. Det krävs kurage att höja skatten. Jag förstår att man bara går halvvägs nu men hoppas det kommer fler steg i rätt riktning framöver.

Skattehöjningen förväntas dra in cirka 730 miljoner kronor mer till statskassan. Efter höjningen blir en vanlig flaska vin och en helflaska starksprit på Systembolaget två kronor dyrare, och en burk starköl blir 30–40 öre dyrare.

 Höjningen är en vinst för alla, inte minst för folkhälsan. Priset på alkohol är ett av de viktigaste styrmedel som staten har för att påverka konsumtionen av alkohol. 
IOGT-NTO har under flera år arbetat för en skattehöjning av alkohol. En skattehöjning innebär utöver vinsterna med en sänkt alkoholkonsumtion, också att resurser frigörs som kan läggas på andra områden i samhället. Pengarna kan till exempel användas för att sänka skatten på kultur eller för att öka allmänhetens tillgänglighet till kultur av olika slag. Under Almedalen presenterade IOGT-NTO ett förslag om Vit skatteväxling som just pekar på de dubbla vinsterna med en alkoholskattehöjning.

Spritlobbyn blir mer och mer desperat och argumenterar mot en höjd alkoholskatt som inte har stöd i verkligheten. Langning och smuggling är problem som ska bekämpas. Men inte med en låg alkoholskatt utan i stället med en ansvarsfull alkoholpolitik samt ett fungerade rättssystem där polis och tull får de resurser de behöver. De problem som finns med smuggling och langning av alkohol till unga är inte exklusiva för Sverige, och de kan inte stoppas genom en utarmning av den svenska alkoholpolitiken.

De som skriker högst nu mot en höjning är också de som vill sälja mer alkohol. Självklart försöker de med det argumentet. De är desperata eftersom den totala alkoholkonsumtionen går ned i landet.
En alkoholskattehöjning behövs också eftersom alkoholskatten inte följt den allmänna prisutvecklingen de senaste åren, utan snarare sänkts. Det kan jämföras med tobaksskatten som höjts kontinuerligt under samma period. Konsumtionen liksom försäljningen av alkohol har ökat till följd av den stagnerande och till och med sjunkande alkoholskatten. Därför är regeringens besked idag om en skattehöjning efterlängtad, om än inte i nivå med den alkoholskattehöjning på 1.1 miljarder som alliansen utlovade inför valet 2010.

Vi ser den här höjningen som ett första steg i att återställa alkoholskatten till den nivå den borde ligga på nu år 2013 och än är vi inte där. Sverige och våra politiker behöver fortsätta att höja skatten på alkohol, och det kommer vi att arbeta vidare för. De vill sälja mer alkohol. Självklart försöker de med det argumentet. De är desperata eftersom den totala alkoholkonsumtionen går ned i landet 
 
 

Om Anna Carlstedt

Ubildningsledare på Stockholms universitet. Disputerade 2005 på fransk renässanslitteratur, som jag fortfarande gärna drömmer mig tillbaka till på min fritid: Då fortsätter jag forska lite, och skriva mycket. Hittills har det blivit fem böcker på Gidlunds förlag, om poeter, profeter, power-prinsessor och julmust... Har i mitt yrkesliv haft två spår: Det akademiska som forskare, lärare och ledare. Och det idéburna, där jag haft olika förtroendeuppdrag. Varit ordförande bl a för Svenska Röda Korset, Forum för idéburna organisationer med social inriktning och för IOGT-NTO. Ledde den statliga utredningen "En nationell samordnare för att värna demokratin mot våldsbejakande extremism". Kör helst Pontiac eller Ford Mustang, gillar att träna hårt och leda mjukt. Får energi och styrka av min brokiga, färgstarka flock och av alla modiga människor som försökt och försöker göra världen litet bättre för oss andra.
Detta inlägg publicerades i Politiskt. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Äntligen, Maria Larsson!

  1. agnetatr1 skriver:

    Anna –tack! Bra (som vanligt….) ska du och jag skriva en motion till Maria Larsson och tala om hur många barn vi skulle kunna hjälpa med 730 miljoner!!!!
    Jag ska ialla fall och härligt om du vill vara med. Tror att jag får med mig Madeleine Leijonhufvud också

    Lördagskram från en snorig och febrig Agneta (men gick igång på nyheterna!!!

    Agneta Trygg
    Ägare/Owner
    [cid:image001.gif@01CEB15C.68F99DE0]
    [cid:image002.jpg@01CEB15C.68F99DE0]

    Bokningar: 08-522 232 00

    The Summit Sweden Holding AB
    Grev Turegatan 30
    SE-114 38 Stockholm

    http://www.summit.se

    +46 (0)8-522 232 00 | tel
    +46 (0)70-431 50 11 | dir
    +46 (0)8-522 232 01 | fax

    HITECH | GREV TURE | SOLNA GATE | SKOFABRIKEN
    T-HOUSE | HIDEAWAY

Lämna en kommentar