Minnen i Åre

Jag kurar skymning med utsikt över Åresjön. Är trött med glad efter ett bra möte med IOGT-NTO:s förbundsstyrelse men är också drabbad av melankoli. Åre har ju en stor plats i mitt hjärta eftersom jag tillbringade många fina skiddagar här med min familj när jag var liten och tonåring. Det är alltid svårt med de fina minnena av mamma. De har svarta sorgkanter. Men jag bestämmer mig för att låta det fina ta plats: Hur vi satt och solade i snön vid foten av Åreskutan med filtar omkring oss. Hur vi gick till en fin liten affär inne i byn och köpte örhängen som föreställde Storsjöodjuret. Hur vi hade med oss Ulf Lundells böcker för att på plats kunna skratta åt hans romanfigurers halsbrytande äventyr i Snobbrännan och i Röda Rappet.

Mamma åkte inte skidor, men hon följde med till Åre. När vi kom hem från backen, med ont i knäna och lyckliga av snön, la hon handen över ögonen för att se oss i soldiset och undrade om vi hade haft det bra. Goda dagar.

Nu kryper höstmörkret över de gula björkarna vid sjön och snön har lovat att kanske komma över Åreskutan i natt. Jag går för att äta middag med mina goda styrelsekollegor och försöker hålla melankolin stången.

Om Anna Carlstedt

Ubildningsledare på Stockholms universitet. Disputerade 2005 på fransk renässanslitteratur, som jag fortfarande gärna drömmer mig tillbaka till på min fritid: Då fortsätter jag forska lite, och skriva mycket. Hittills har det blivit fem böcker på Gidlunds förlag, om poeter, profeter, power-prinsessor och julmust... Har i mitt yrkesliv haft två spår: Det akademiska som forskare, lärare och ledare. Och det idéburna, där jag haft olika förtroendeuppdrag. Varit ordförande bl a för Svenska Röda Korset, Forum för idéburna organisationer med social inriktning och för IOGT-NTO. Ledde den statliga utredningen "En nationell samordnare för att värna demokratin mot våldsbejakande extremism". Kör helst Pontiac eller Ford Mustang, gillar att träna hårt och leda mjukt. Får energi och styrka av min brokiga, färgstarka flock och av alla modiga människor som försökt och försöker göra världen litet bättre för oss andra.
Detta inlägg publicerades i Personligt. Bokmärk permalänken.

Lämna en kommentar